O analiză WSJ arată că inteligența artificială scanează şi filtrează CV-urile, în căutarea de cuvinte-cheie (abilităţi, certificări, experienţă), înainte de a le trimite pe cele selectate unui operator uman, care să le analizeze. În consecinţă, Wall Street Journal a constatat că aplicanţii recurg din ce în ce mai des la tehnici de camuflare a cuvintelor relevante. Astfel, cei care aplică pentru un loc de muncă copiază o listă de cuvinte relevante, sau chiar descrierea postului în sine, pe care le introduc apoi în CV, cu scris de culoare albă peste un fundal tot alb, astfel încât să nu fie vizibil. 

Astfel, filtrele digitale din sistemele de evidenţă a candidaților detecteze textul invizibil pentru evaluatorii umani și transmit CV-urile mai departe. WSJ arată că practica, denumită sugestiv “white fonting”, devine din ce în ce mai populară, în contextul în care tot mai multe persoane care își doresc să aplice pentru un job întâmpină dificultăți în a obține un interviu. 

WSJ mai explică faptul că inteligența artificială permite angajatorilor să găsească și să prioritizeze candidații în funcție de compatibilitatea cu locul de muncă. Unele sistemele digitale evaluează CV-urile pe baza experienței și a aptitudinilor, în timp ce altele oferă filtre sau scannere digitale, pentru a depista cuvinte-cheie specifice. Deși metoda funcționează, există anumite sisteme care detectează şi ignoră textul camuflat. De asemenea, evaluatorul uman însuşi poate verifica prin diferite metode dacă aplicantul a folosit metoda “white fonting” pentru a trece de filtrele AI.

Analișții WSJ au observat că piața forței de muncă din SUA s-a restrâns, iar volumul de cereri de angajare a crescut odată cu digitalizarea, care uşurează procesul de depunere al unui CV. În acest context, angajatorii apelează din ce în ce mai mult la tehnologie şi la AI pentru trierea CV-urilor. 

Conform Gartner, o companie americană de cercetare, majoritatea angajatorilor folosesc sisteme de evidenţă a candidaților sau platforme software care ajută la gestionarea posturilor vacante și a aplicanţilor. De asemenea, Gartner estimează că până la jumătate dintre angajatori folosesc inteligența artificială într-o anumită parte a procesului de angajare. Totuşi, constată firma, deşi tehnologia de scanare AI ar putea accelera procesul de selecţie al candidaţilor, face din ce în ce mai dificilă obținerea de interviuri.

Analiză Integrală Wall Street Journal

Sursă Foto: Narupon Promvichai | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday