Recent, o unitate a Iberdrola SA din Spania a anulat un contract de vânzare a energiei dintr-un parc eolian planificat în largul coastei Massachusetts. Dezvoltatorul danez Orsted a ratat o ofertă pentru a furniza energie eoliană offshore în Rhode Island, din cauza prețurilor în creștere. Suedezii de la Vattenfall AB au renunțat la planurile pentru un parc eolian în largul coastei Marii Britanii, invocând inflația.

Împreună, cele trei proiecte ar fi furnizat 3,5 gigawați de putere, mai mult de 11% din totalul parcului eolian offshore desfășurat în prezent în apele SUA și Europei. Producătorii a 9,7 gigawați sunt în pericol în SUA, deoarece dezvoltatorii vor să renegocieze sau să renunțe la contracte pentru a vinde energie la prețuri mai mari, care să merite investițiile, potrivit unei analize Bloomberg.

Creșterea costurilor materialelor, în special pentru oțel, a forțat producătorii de turbine să majoreze prețurile. Costurile altor servicii cheie, cum ar fi navele specializate pentru instalarea turbinelor, au crescut, de asemenea, brusc. Iar creșterea ratelor dobânzilor face împrumuturile mai scumpe.

În paralel, alte proiecte din SUA și Marea Britanie continuă. De exemplu, la începutul acestei luni, companiile petroliere BP Plc și TotalEnergies SE au licitat 12,6 miliarde de euro pentru a dezvolta parcuri eoliene offshore în Marea Nordului, pentru Germania.

Dar proiectele anulate și întârziate arată că, dacă guvernele sunt angajate în domeniul eolianului offshore, vor trebui să plătească mai mult, potrivit Bloomberg. Orice întârziere pune în pericol obiectivele de reducere a emisiilor, ale căror consecințe catastrofale devin din ce în ce mai greu de ignorat.

Eolienele offshore sunt esențiale pentru obiectivele de decarbonizare. Dimensiunea masivă a turbinelor de pe mare le face una dintre cele mai eficiente moduri de a genera energie electrică din surse regenerabile. În SUA, fiecare megawatt de capacitate instalată a parcurilor eoliene offshore ar putea produce de trei ori mai mult decât un parc solar, iar în Marea Britanie, parcurile eoliene produc de cinci ori mai multă energie electrică decât o fermă solară de dimensiuni similare.

Creșterea costurilor încetinește dezvoltarea proiectelor eoliene offshore, chiar dacă cererea de energie regenerabilă este mare. Căldura extremă determinată de schimbările climatice pune presiune pe rețelele electrice din întreaga lume, subliniind nevoia de a produce mai multă energie și adaugă urgență solicitărilor pentru o tranziție mai rapidă de la combustibilii fosili. În Europa, ambiția de reducere a dependenței de petrol și gaze rusești a dat, de asemenea, un impuls proiectelor de energie curată.

Administrația Biden și-a propus să instaleze parcuri eoliene offshore care să genereze 30 de gigawați până la sfârșitul deceniului. În Europa, țări precum Marea Britanie, Germania și Olanda au stabilit la începutul acestui an că vor atinge o putere eoliană combinată de 120 gigawați până în 2030, de patru ori peste capacitatea actuală. Dar având în vedere situația actuală, nu este clar cum pot realiza acest tip de expansiune, conchide Bloomberg în analiza sa.

Analiza integrală la Bloomberg

Foto: Michal Bednarek | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday