Temperaturile de acum 400 de mii de ani erau similare cu cele înregistrate în prezent. Noul studiu publicat în revista științifică Science infirmă ipotezele anterioare conform cărora cea mai mare parte a stratului de gheață din Groenlanda a rămas neschimbată timp de milioane de ani. În schimb, încălzirea moderată și naturală a dus la topirea gheții în ritm alert și la creșterea nivelului mării cu peste 1,4 metri.

“Când analizăm fenomenele naturale din trecut, ca oameni de știință, acestea sunt cele mai bune indicii pe care le avem cu privire la viitor”, a declarat Paul Bierman, om de știință la Universitatea din Vermont și autor principal al studiului. Acest lucru ar avea un impact semnificativ asupra creșterii nivelului mării. Dacă stratul de gheață din Groenlanda s-ar topi complet, nivelul mării ar crește cu aproximativ 7 metri, provocând un dezastru pentru miliardele de oameni care trăiesc în zonele de coastă.

Pentru a finaliza cercetarea, Bierman și o echipă de oameni de știință internaționali au petrecut ani de zile analizând sedimentele înghețate dintr-o calotă de gheață colectată în 1966 la Camp Century, o bază militară americană din nord-vestul Groenlandei. Oamenii de știință au forat prin peste 4.500 de metri de gheață pentru a scoate o mostră de sol și rocă de sub stratul de gheață.

Bierman a mers la Copenhaga și a adus două mostre la Universitatea din Vermont pentru a le testa. Când cercetătorii au început să le analizeze pentru a separa sedimentele, au fost surprinși să vadă crengi, mușchi, frunze și semințe. “Avem aici un ecosistem înghețat fosilizat, ceea ce însemna, desigur, că stratul de gheață dispăruse, pentru că nu poți crește plante sub un kilometru de gheață”, a explicat Bierman. Oamenii de știință au calculat că sedimentele au fost depuse într-un mediu fără gheață în urmă cu aproximativ 416.000 de ani.

Oamenii de știință explică faptul că pe lângă contribuirea la creșterea nivelului mării, pierderea gheții accelerează, de asemenea, încălzirea globală, deoarece gheața albă, care reflectă energia solară departe de suprafața Pământului, este înlocuită cu rocă și vegetație mai întunecată, care absorb energia solară.

Cercetătorii au transmis că, dacă lumea nu ia măsuri radicale pentru a reduce la zero nivelurile de poluare care încălzesc planeta și, în același timp, nu lucrează pentru a elimina poluarea cu dioxid de carbon deja prezentă în atmosferă, “condamnă stratul de gheață din Groenlanda, iar o mare parte din creșterea nivelului mării se va produce rapid”.

Surse alternative: CNN, Sciencealert

Sursă Foto: CampCentury

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday