Valurile de căldură care au lovit Europa și temerile în creștere legate de criza climatică ar putea elimina Mediterana de pe lista destinațiilor de vacanță pentru vară, potrivit unui raport publicat de Comisia Europeană de Turism, o organizație non-profit. “Destinațiile mediteraneene au înregistrat o scădere cu 10% a numărului de vizitatori care doresc să călătorească acolo față de anul trecut”, se arată în raport. 

Raportul arată și că, acum, sunt mai populare destinații complet opuse celor mediteraneene. “Pe de altă parte, destinații precum Republica Cehă, Bulgaria, Irlanda și Danemarca se confruntă cu o creștere a popularității. Acest lucru poate fi atribuit călătorilor care caută destinații mai puțin aglomerate și temperaturi mai blânde.”

The Guardian explică faptul că în cursul săptămânii trecute, turiștii din Spania, Italia și Grecia au fugit de pe plajă în căutarea umbrei și a aerului condiționat, după ce guvernele au emis avertismente prin care îi sfătuiau pe oameni să stea departe de soare. Nici marea nu reprezintă o bună variantă de combatere a căldurii, întrucât temperatura apei poate ajunge până la 30 de grade Celsius în unele zone din Insulele Baleare și de pe coasta de est a Spaniei.

În Spania, valul de căldură din această săptămână nu a afectat doar sudul țării. Orașul Figueres, aflat la doar câțiva kilometri de granița cu Franța, a înregistrat temperaturi record de 45 de grade Celsius, în timp ce în Barcelona s-a ajuns la 36 de grade Celsius. Se estimează că Spania va primi 85 de milioane de turiști în acest an, cu două milioane mai mult decât în 2019, ultimul an înainte de pandemie. Deși plajele de pe Costa del Sol continuă să atragă vizitatori, două veri consecutive cu temperaturi care să depășească 40 de grade Celsius s-ar putea dovedi prea mult chiar și pentru cei mai înfocați amatori de soare.

Zoritsa Urosevic, director executiv al Organizației Mondiale a Turismului, a declarat: “Valurile de căldură au un impact asupra alegerii destinațiilor de vacanță. Temperaturile extreme descurajează anumiți turiști să călătorească în Marea Mediterană. Schimbările climatice pot duce la o schimbare de percepție asupra turismului.”

Confruntați cu creșterea costurilor, mulți călători își rezervă vacanțele cu mult timp înainte, în căutarea unor zboruri și cazări mai ieftine, cu mult înainte de a ști cum va fi vremea, iar  valurile de căldură nu sunt, în general, acoperite de polițele de asigurare pentru vacanțe. Potrivit raportului, creșterea costurilor reprezintă cea mai mare preocupare a călătorilor europeni, 24% dintre aceștia afirmând că acest lucru le influențează planurile. 

The Guardian conchide explicând că: În întreaga Europă, hotelurile și restaurantele au majorat prețurile pentru a încerca să recupereze o parte din pierderile suferite în timpul pandemiei. De exemplu, în Spania, prețul mediu al unei nopți, de la campinguri la hoteluri, a crescut de la 135 de euro la 158 euro față de 2022. De asemenea, prețurile hotelurilor din Madrid au crescut cu 32%, iar în Barcelona cu 25,7%.

Sursă: TheGuardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday