Valurile de căldură afectează Europa, SUA și China, iar la începutul lunii iulie au fost înregistrate cele mai călduroase zile la nivel mondial. Viața omului a fost în pericol, la fel și pământurile fertile și ecosistemele marine care-i asigură acestuia hrana, arată The Guardian într-o analiză.

John Marsham, profesor de științe atmosferice la Universitatea din Leeds, a declarat pentru The Guardian: Sistemul nostru alimentar este global. Există riscuri din ce în ce mai mari de pierderi majore simultane de recolte în diferite regiuni ale lumii, ceea ce va afecta cu adevărat disponibilitatea alimentelor și prețurile. Nu este ceea ce vedem acum, dar în următoarele decenii acesta este unul dintre lucrurile de care sunt foarte speriat”.

The Guardian scrie că valul de căldură care a lovit Europa în 2018 a afectat o mare parte a culturilor și a dus la o cantitate recoltată mai mică cu 50% față de cea din 2017, în centrul și nordul Europei. Anul trecut, temperaturile foarte ridicate “au ucis” rodul pomilor și culturilor.

Specialiștii se așteaptă ca valurile de căldură să devină de 12 ori mai frecvente până în 2040, comparativ cu nivelurile de dinainte de perioada preindustrială. Deși un singur val de căldură ar putea să nu ucidă un ecosistem, evenimente mai lungi și mai frecvente vor însemna că ecosistemul nu va avea timp să se refacă. Marsham a spus că Oamenii obișnuiți sunt în general izolați de efectele vremii de care depind fermierii. Noi mergem în magazine pentru a cumpăra alimente, nu le cultivăm noi înșine. Dar dacă vorbiți cu fermierii din orice parte a lumii, aceștia sunt extrem de conștienți de efectele vremii și de impactul asupra agriculturii”.

Criza climatică nu înseamnă doar valuri de căldură la nivelul atmosferei, ci și al apelor mărilor și oceanelor. Acestea din urmă afectează comunitățile de coastă și amenință o altă sursă de hrană esențială pentru oameni: peștii și fructele de mare. Publicația britanică dă exemplul domului de căldură din 2021 care s-a manifestat de-a lungul coastei canadiene a Oceanului Pacific, în urma căruia aproape un miliard de animale marine au murit.

Unele dintre cele mai vulnerabile ecosisteme sunt cele care sunt obișnuite să aibă o temperatură stabilă pe tot parcursul anului, cum ar fi speciile din oceanele tropicale. Se așteaptă ca o încălzire de 2 grade Celsius să distrugă în esență recifele de corali tropicali. 

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday