Administraţia Biden a transmis că şapte dintre organizaţiile de top din domeniul AI, printre care şi Amazon şi Microsoft, și-au luat angajamente voluntare față de Casa Albă de a implementa măsuri de reglementare a inteligenţei artificiale. Printre prevederi se regăseşte “filigranarea tehnică” a tuturor formelor de conținut generat de AI, de la text şi imagini, până la videoclipuri şi înregistrări audio generate de sistemele de limbaj, astfel încât utilizatorii să știe când a fost utilizată AI. 

Alte măsuri includ protecţia vieții private a utilizatorilor pe măsură ce se dezvoltă inteligența artificială și asigurarea că tehnologia este lipsită de prejudecăți și că nu este utilizată pentru a discrimina categoriile vulnerabile. Alte prevederi se referă la dezvoltarea de soluții pentru probleme științifice, precum cercetarea medicală și atenuarea schimbărilor climatice, prin intermediul AI. În plus, companiile s-au angajat să testeze temeinic sistemele înainte de a le lansa și să furnizeze informații în ceea ce priveşte reducerea riscurilor și investiţia în securitatea cibernetică.

Deşi nu este cunoscut cu exactitate modul în care “filigranarea” va fi evidenţiată, aceasta urmează să fie încorporată în conținut într-o manieră tehnică. Companiile se aşteaptă ca utilizatorii să poată depista astfel imaginile sau a înregistrările audio false (“deep-fake”) care pot, de exemplu, să înfăţişeze forme de violenţă care nu au avut loc, să contribuie la scheme de fraudare sau să distorsioneze o fotografie a unui politician pentru a-l pune într-o lumină negativă.

Președintele Joe Biden, care va găzdui, vineri, directorii celor şapte companii la Casa Albă, lucrează, de asemenea, la elaborarea unui ordin executiv și a unei legislații bipartizane privind tehnologia AI. Congresul are în vedere un proiect de lege care ar impune ca reclamele politice să dezvăluie dacă AI a fost folosită pentru a crea imagini sau alt conținut.

Măsura este văzută ca o victorie pentru efortul administrației Biden de a reglementa această tehnologie, care a cunoscut o creştere semnificativă a investiţiilor şi popularității în rândul consumatorilor. De când AI generativă, care folosește date pentru a crea conținut nou, a devenit extrem de cunoscută, legislativelei din întreaga lume au început să analizeze cum ar putea reduce pericolele pe care această tehnologie emergentă le prezintă pentru securitatea națională și pentru economie.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday