Un incident similar a avut loc la sfârșitul lunii trecute, în jurul orei 2:30 dimineața, când bărbații au plasat explozibil lângă patru bancomate dintr-o suburbie din Frankfurt. Atacatorii au luat banii dintre dărâmături și fugit de la fața locului cu un Audi A6, conducând cu mare viteză.

Acest tip de infracțiune a devenit comun în Germania în ultimii doi ani. Doar anul trecut, aproximativ 496 de bancomate au fost aruncate în aer (atât în orașe mari, cât și în orașe mici și sate), cu 27% mai multe decât în 2021. 

Suma medie furată anul trecut într-un astfel de atac a fost de 100 mii de euro. În total, suma sustrase din bancomate în 2022 se ridică la circa 30 de milioane de euro, cu peste 53% mai mult decât în anul precedent.

Autoritățile spun că majoritatea persoanelor care practică acest tip de infracțiune este formată din cetățeni olandezi, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani. În general, aceștia fac parte din comunitatea marocano-olandeză și locuiesc în Utrecht, unde jaful de bancomate este o “industrie în creștere”. Scăderea numărului bancomatelor din Olanda și Franța și echiparea bancomatelor rămase cu sisteme de protecție a mutat atenția infractorilor către Germania. 

Potrivit autorităților germane, hoții își umplu portbagajele mașinilor cu butoaie de plastic care conțin sute de litri de combustibil pentru a evita opririle pentru realimentare. Urmărirea infractorilor de către poliție este deseori oprită din motive de siguranță, pentru a evita potențialul unui accident sau riscul unei explozii. 

Germania a devenit centrul Europei în ceea ce privește atacurile asupra bancomatelor, care au exploatat un sistem bancar fragmentat, o forță de poliție descentralizată și preferința germanilor pentru numerar în detrimentul cardurilor sau al plăților digitale. Populația din Germania este mai sceptică în ceea ce privește plățile digitale. Conform unui sondaj, peste 50% dintre aceștia preferă să folosească bancnote în loc de carduri de credit.

Autoritățile se străduiesc să stabilească o strategie la nivel național pentru a opri jefuirea bancomatelor. Sistemul bancar al țării este fragmentat, lucru care îngreunează implementarea unor îmbunătățiri rapide ale standardelor de siguranță a bancomatelor la nivel național. Mai multe bănci au fost îndemnate să folosească camere de supraveghere și sisteme fumigene, care să îngreuneze încercările hoților de a fura bancnotele.

Sursa: Financial Times

Sursă Foto: motortion | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday