Ministrul român Sebastian Burduja a mai declarat pentru Reuters că Nuclearelectrica, compania cu capital majoritar de stat, negociază în continuare un acord cu grupul Lavalin, care deține tehnologia Candu folosită deja de două reactoare nucleare de 706 megawați de la Cernavodă. Centrala produce în prezent o cincime din producția totală de energie electrică a României.

Compania intenționează să renoveze unul dintre cele două reactoare existente și să construiască alte două folosind Candu (Canada deterium uranium). Reuters scrie că această tehnologie utilizează apa grea ca moderator și agent de răcire și uraniu natural, mai degrabă decât cel îmbogățit, drept combustibil pentru reactoare.

Scopul este de a semna acordul cu Lavalin în această toamnă, grupul angajându-se să conceapă și să susțină proiectul, inclusiv în fața Comisiei Europene”, a declarat Sebastian Burduja, precizând că reactoarele ar urma să coste undeva între 6 și 7 miliarde de euro, iar o decizie finală de investiții pentru construirea unităților este așteptată în 2026, sau chiar 2027.

Oficialul român a mai spus că Exim Bank U.S va oferi un împrumut de 3 miliarde de dolari pentru derularea proiectului, iar finanțări similare ar putea veni și din partea Canadei, Coreei de Sud sau chiar a Emiratelor Arabe Unite. Astfel, cu cele două noi reactoare, energia nucleară a României ar putea reprezenta o treime din energia produsă la nivel național.

Ministerul Energiei lucrează, a mai declarat Sebastian Burduja, la înființarea unei scheme de sprijin pentru energia verde, bazată pe contracte pentru diferență (CfD), care permit stabilirea unui preț pentru energia electrică la un nivel convenit. Pentru a pun în aplicare schema, România va înființa un fond cu bani europeni.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday