Deși blocul comunitar face presiuni asupra marilor economii mondiale, aceasta se confruntă, de asemenea, cu dificultăți în ceea ce privește stabilirea obiectivelor climatice pentru 2040. Oficiali de rang înalt de la Bruxelles au declarat pentru Financial Times că doresc ca China, India și SUA să-și reducă poluarea, în condițiile în care consumatorii și industria europeană încep să se îndoiască de costurile necesare pentru o schimbare ecologică a sistemului energetic.

UE  se confruntă cu discuții interne privind stabilirea unui obiectiv de reducere a emisiilor până în 2040. Concret, s-a angajat să reducă emisiile cu 55% în 2030 și să ajungă la un nivel net zero până în 2050, obiectivul din 2040 urmând să fie considerat o piatră de hotar.

Cota blocului comunitar în ceea ce privește emisiile globale de gaze cu efect de seră a scăzut de la 16,8% în 1990 la 7,3% în 2021, potrivit datelor Comisiei Europene. UE a redus emisiile cu aproximativ o treime, în principal datorită scăderii cantității de cărbune folosite în sectorul energiei. În paralel, ponderea emisiilor Chinei și a Indiei a crescut odată cu creșterea cererii de energie.

Emisiile globale trebuie să scadă cu 43% până în 2030 pentru a menține obiectivul de 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Totuși, datele Programului ONU pentru Mediu arată că planeta are șanse mari să înregistreze o creștere a temperaturii între 2,4 – 2,6 grade Celsius până în 2100. 

În cadrul summitului COP28 care va avea loc în decembrie, țările UE vor prezenta un proiect de reducere a emisiilor. Acesta prevede ca blocul comunitar să își actualizeze contribuția de la 55% la 57%, însă obiectivul ar putea fi modificat. 

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday