Generalul-maior Ivan Popov a fost comandantul Armatei a 58-a de arme combinate, care luptă în vestul regiunii Zaporijie, principala linie de contraatac a Armatei Ucrainene. El a fost schimbat din funcție după ce a vorbit despre oboseala și lipsurile soldaților și a amenințat că “va face apel la președintele rus, Vladimir Putin”.

Popov a vorbit despre nemulțumirile sale cu un fost general, ajuns între timp deputat pe listele partidului din care face parte și Vladimir Putin, dar mesajul său a fost făcut public. The Telegraph arată, într-o analiză, că Popov a expus, deși poate nu și-a dorit, “mocirlă de paranoia, neîncredere și resentimente care, dacă nu sunt abordate, ar putea paraliza mașinăria de război a Rusiei”.

Învinuirea Înaltului Comandament al Armatei Ruse de “înjunghiere pe la spate”, în mijlocul războiului și la doar câteva săptămâni după rebeliunea mercenarilor Wagner, îl plasează pe generalul-maior pe un cu totul alt plan al insubordonării, scrie publicația britanică. 

Eforturile Rusiei de a-și continua războiul au fost afectate de nemulțumirile privind rangul superior de comandă, încă de la invadarea Ucrainei. La început, multe dintre frustrările soldaților au fost exprimate pe blocuri de război semi-oficiale, apoi Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner, a devenit vocea acestor nemulțumiri. Criticile sale la adresa ministrului Apărării și șefului Statului Major au culminat cu rebeliunea de la finalul lunii trecute. 

Președintele Putin a supraviețuit rebeliunii, dar faptul că mercenarii și conducătorii lor sunt liberi este un semn că autoritatea președintelui a avut puternic de suferit. Comentariile lui Popov arată în mod clar că nemulțumirile legate de conducerea Armatei Ruse nu există doar în rândul mercenarilor Wagner, ci și a militarilor ruși, notează The Telegraph.

Printre altele, Popov s-a mai plâns că oamenii săi n-au avut suficientă muniție pentru a răspunde focului de arme din partea ucrainenilor, un lucru obișnuit pentru ambele armate. În cazul în care afirmațiile lui Popov sunt adevărate, atunci înlocuirea sa indică o cultură a paranoiei și o frică toxică de a transmite vești proaste pe lanțul de comandă din Armată. 

Totuși, declarațiile generalului-maior nu au nimic din isteria care a marcat acuzațiile lansate de Evgheni Prigojin. Popov a vorbit direct, la obiect, în felul în care o face un ofițer care-și îndeplinește ordinele. În plus față de Prigojin, Popov se bucură de o credibilitate câștigată pe front – în ultimele șase săptămâni, el și oamenii pe care-i comandă au reușit să țină piept furioasei contraofensive ucrainene. În plus, el și-a creat o legătură cu soldații din subordine, numindu-i “dragi gladiatori”, și le-a declarat că nu vede diferențe între cel mai înalt general și cel mai mic soldat.

Generalii nemulțumiți, cu armate loiale, sunt periculoși, evidențiază publicația britanică, după cum a văzut Kremlinul în cazul lui Prigojin și grupul Wagner, săptămânile trecute. Popov se poate aștepta să fie scos din spațiul public, îndepărtat, cum a fost cazul altor generali. Wall Street Journal a relatat joi că cel puțin 13 ofițeri superiori au fost reținuți pentru a fi interogați, iar 15 au fost suspendați din funcții sau concediați, în urma rebeliunii Wagner. 

Sursa: The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday