Programul, care poate crea text, imagini și chiar scrie coduri pentru domeniul IT, este alimentat de modele lingvistice (LLM) antrenate pe cantități uriașe de date și care necesită o putere de calcul uriașă. Inițial, Meta și-a lansat propriul model lingvistic, cunoscut sub numele de LLaMA, pentru cercetători și cadre universitare la începutul acestui an, însă noua versiune va fi disponibilă la scară mai largă și va putea fi utilizată și personalizată de către companii. Mai multe persoane cu informații despre planurile Meta au declarat pentru FT că noul model de AI al companiei va fi lansat în curând, fără a oferi o dată exactă.

Compania spune că LLM-urile sale sunt open-source, lucru care face publice datele și codul care a fost utilizat pentru construirea modelului, spre deosebire de OpenAI, care nu permite accesarea codului care a fost folosit pentru crearea celui mai recent model AI, GPT-4. Președintele departamentului de AI al Meta, Yann LeCun, a declarat că peisajul concurențial al inteligenței artificiale se va schimba complet în următoarele luni, poate în următoarele săptămâni, când vor exista platforme open-source, care vor fi de fapt la fel de performante”.

Meta lucrează la cercetarea și dezvoltarea inteligenței artificiale de mai bine de un deceniu, dar a părut să renunțe după lansarea ChatGPT în noiembrie 2022, mai scrie publicația britanică. “Scopul este diminuarea dominației actuale a OpenAI”, a declarat o persoană care cunoaște strategia Meta. În timp ce tehnologia companiei este open-source, Financial Times mai scrie că Meta a analizat posibilitatea de a percepe taxe de la companii pentru a ajusta modelul la nevoile lor prin utilizarea propriilor date de proprietate. 

Modelele open-source permit utilizatorilor să introducă gratuit cât mai multe date pe care inteligența artificială să le proceseze. Cu cât mai multe date sunt introduse, cu atât mai puternice și performant devine un astfel de model generativ. În plus, modelele open-source permit cercetătorilor și dezvoltatorilor să detecteze și să rezolve erorile tehnologiei

Cercetătorii au descoperit că un model anterior al Meta AI, BlenderBot 2, lansat în 2021, răspândea informații false. Totuși, Meta a declarat că noul său bot, BlenderBot 3, este mai rezistent la acest conținut, deși utilizatorii au constatat că, în continuare, o parte din informațiile pe care le oferă sunt false.

În 2021, Mark Zuckerberg a anunțat proiectul Metaverse, în care a injectat peste 10 miliarde de dolari pe an. Ideea nu a fost atât de populară în rândul investitorilor pe cât se aștepta Zuckerberg, iar Meta s-a grăbit să investească apoi cât mai mulți bani în sectorul AI.

Sursă: Financial Times

Sursă Foto: Ai © Waingro | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday