Summitul s-a încheiat miercuri cu o declarație comună a liderilor din țările G7 care au transmis că națiunile lor vor negocia angajamente bilaterale de securitate pe termen lung, pentru a ajuta Ucraina să-și consolideze apărarea terestră maritimă și aeriană pentru a descuraja potențiale atacuri viitoare ale Rusiei. Această decizie este o măsură intermediară până la un viitor moment în care Ucraina ar putea adera la NATO, au explicat oficialii prezenți la aceste întâlniri.

Președintele Zelenski a sosit la summit criticând refuzul Alianței de a oferi un calendar pentru aderarea țării sale, însă președintele Biden a insistat că acordarea calității de membru acum ar însemna intrarea în război a statelor NATO, o escaladare care ar fi fost dezastruoasă. În acest fel, liderii prezenți la summit au apropiat Ucraina de Alianță, evitând în același timp o decizie cu urmări deosebit de grave.

Președintele american a declarat pentru CNN, înainte de a pleca, că aderarea Ucrainei în acest moment este imposibilă, având în vedere războiul în desfășurare cu Rusia. I-a explicat de asemenea lui Zelenski că înțelege cât de iritante pot părea condițiile impuse de Occident, având în vedere conflictul din Ucraina.

CNN mai precizează că Președintele Joe Biden a venit în cadrul summit-ului hotărât să mențină echilibrul între susținerea sprijinul occidental pentru Ucraina, și evitând în același timp izbucnirea unui război cu Rusia, care este o superputere nucleară. De asemenea, înainte de a părăsi Lituania, Biden l-a avertizat pe Putin că summitul a fost o dovadă că alianța occidentală nu se va clătina. “Când Putin și pofta sa lașă de pământ și putere au declanșat războiul său brutal împotriva Ucrainei, el a pariat că NATO se va rupe în bucăți, a crezut că unitatea noastră se va sparge la prima încercare. El credea că liderii democratici vor fi slabi. Dar a gândit greșit”, a declarat președintele american.

CNN explică faptul că implicarea națiunilor din G7 într-un flux permanent de livrări de arme către Ucraina a fost “o soluție creativă” pentru a satisface nevoile viitoare ale Kievului. Dacă va fi pusă în aplicare, schema ar putea transforma efectiv Ucraina într-o avangardă înarmată de Vest, care poate că nu va fi membră NATO în mod oficial, dar care va deveni un punct important pentru securitatea Alianței în Europa.

Analiștii CNN arată că este “ironic” faptul că G7 a fost G8 până când Rusia a fost dată afară din cauza invaziei sale din Crimeea în 2014, iar acum va fi motivul direct care ar putea transforma Ucraina într-un stat cu cele mai moderne sisteme de apărare în viitor. De altfel, acordul G7 contribuie într-o oarecare măsură la cimentarea angajamentului față de Ucraina al liderilor SUA și al aliaților în anii următori și face ca politicile lui Biden să fie mai greu de inversat inclusiv în scenariul venirii la putere a unui reprezentant republican. 

În timp ce criticii declară că administrația Biden face prea puțin pentru a ajuta Ucraina, sau, în ochii unor conservatori, prea mult, summitul a evidențiat confortul lui Biden pe scena mondială, conchide CNN.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday