Elon Musk a lansat un nou start-up dedicat dezvoltării inteligenței artificiale, xAI, al cărui scop spune că este “înțelegerea adevăratei origini a universului”.

Miliardarul speră că noua companie va reuși să dezvolte în viitor o alternativă la ChatGPT și, de asemenea, că scopul general al acesteia este de a înțelege realitatea. Reuters scrie că la dezvoltarea companiei a contribuit și o echipă de specialiști de la firmele americane de tehnologie precum Google, Microsoft sau OpenAI, cu care Elon Musk speră să concureze în viitor.


În același timp, pe site-ul companiei (care deocamdată pare să ofere doar informații generale cu privire la proiect) se mai precizează că celelalte companii ale lui Elon Musk, Twitter și Tesla, vor fi implicate în domeniul dezvoltării inteligenței artificiale.

Acțiunile Tesla au crescut ușor în urma anunțului, cu +1,5%, semn că investitorii nu sunt îngrijorați de posibilitatea ca xAI să îi atragă atenția lui Elon Musk de la compania sa auto. Anunțul despre noul start-up al miliardarului a fost, pentru prima dată, făcut de Financial Times, în luna aprilie. Publicația britanică mai scria atunci că Musk a achiziționat pentru compania sa mii de procesoare grafice produse de Nvidia. 

Tot în luna aprilie, șeful Tesla a declarat pentru Fox News Channel că plănuiește să pună bazele unui instrument de inteligență artificială numit “TruthGPT”. Cu puțin timp înainte, la sfârșitul lunii martie Elon Musk a semnat, alături de alte personalități și experți, o scrisoare detaliată prin care se cerea o pauză de șase luni în dezvoltarea sistemelor avansate de inteligență artificială, argumentând că aceasta prezintă “riscuri profunde pentru umanitate” și trebuie reglementată.

Surse: Reuters, CNBC

 

Folosim cookies