Legea cu privire la refacerea naturii a fost în centrul strategiei UE privind biodiversitatea, făcând parte din abordarea blocului comunitar privind “Green Deal” pentru a stimula protecția mediului și a atenua efectele încălzirii globale. Prin creșterea suprafețelor împădurite, a habitatelor marine și prin creșterea conectivității între râuri, ar putea fi refăcute ecosistemele degradate, explică specialiștii care au elaborat actul normativ. Proiectul de lege nu impune crearea de noi zone protejate în UE și nici nu blochează noi infrastructuri de energie din surse regenerabile.

Legea va permite ca, până în 2030, 30% din toate fostele mlaștini exploatate în prezent pentru agricultură să fie restaurate și folosite parțial și în alte domenii. Această cifră ar urma să ajungă la 70% până în 2050.

Totuși, asociațiile de fermieri au declarat că se tem de pierderea pe scară largă a unor terenuri agricole valoroase. Grupurile politice de opoziție susțin chiar că proiectul de lege ar putea pune în pericol securitatea alimentară în UE. Totuși, după lansarea acestei ipoteze, trei mii de cercetători europeni au lansat o scrisoare deschisă în care subliniază că nu există dovezi științifice care să arate că securitatea alimentară va fi pusă în pericol prin noua lege, ci dimpotrivă, reduce riscurile în acest sens.

Parlamentul urmează să înceapă negocierile cu Consiliul UE privind forma finală a legislației.

Surse alternative: Deutsche Welle, POLITICO

Sursă Foto: Pop Nukoonrat| Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday