UPDATE: Grupul celor mai dezvoltate șapte economii ale lumii (G7) a semnat o declarație prin care își subliniază sprijinul pentru Ucraina și ajutorul pentru reformele legate de guvernare necesare pentru “aspirațiile euroatlantice ale țării”.

Concret, G7 va ajuta Ucraina, pe termen lung, să-și asigure o forță militară capabilă să o apere și să descurajeze posibile agresiuni în viitor, prin furnizarea de echipamente militare moderne, partajarea informațiilor și antrenarea forțelor ucrainene. Totodată, grupul va interveni pentru stabilitatea și reziliența economiei ucrainene și securitatea sa energetică, prin eforturi de reconstrucție și redresare. În plus, grupul celor șapte vor sprijini tehnic și financiar nevoile imediate ale Ucrainei, care decurg din desfășurarea războiului cu Rusia. 

În declarația comună, citată de The Guardian, se mai arată că în cazul unui viitor atac armat din partea Rusiei, G7 va oferi Ucraina asistență de securitate rapidă și consolidată, inclusiv echipament militar modern și asistență economică. În schimbul acestui sprijin, Ucraina se angajează la reforme pentru a-și arăta angajamentele față de democrație, stat de drept, respectarea drepturilor omului și a libertății presei.

Anterior publicării documentului G7, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că planul privind garanțiile acordate Ucrainei are “un potențial foarte periculos și încalcă securitatea Rusiei”.

Știrea în formă inițială: Țările G7 vor anunța un cadru de securitate pe termen lung pentru Ucraina, potrivit Reuters. Va cuprinde ajutor militar, instruirea soldaților, schimb de informații și apărare cibernetică.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu cei 31 de șefi de stat și de guvern din NATO, după ce aceștia au declarat marți că viitorul Ucrainei este în Alianță, dar nu au oferit și un calendar de aderare. În această situație, Ucraina caută garanții de securitate pe termen lung, explică Reuters.

Până în prezent, statele membre NATO au oferit asistență militară și financiară Ucrainei în mod individual, și nu în numele organizației, pentru a evita atragerea blocului militar într-un conflict direct cu Rusia. Liderii statelor membre au declarat că vor continua această practică. 

Totuși, de mai multe săptămâni, Marea Britanie, Franța, Germania și Statele Unite au negociat cu Ucraina pentru a crea un cadru larg pentru statele membre, care să cuprindă elemente precum echipamente militare moderne și avansate, instruirea militarilor, schimbul de informații și apărarea cibernetică. 

Practic, cadrul va însemna acorduri bilaterale cu Kievul privind ajutorul militar și financiar pe termen lung, pentru a menține armata și economia Ucrainei “în funcțiune”. Un oficial american a declarat că liderii G7 sunt de acord să intre în negocieri bilaterale cu Ucraina, pentru a oferi asistență de securitate pe termen lung și pentru a se asigura că au o forță de luptă capabilă să descurajeze agresiunea rusă în viitor, să ofere sprijin pentru reformele de bună guvernare din Ucraina și să consolideze economia ucraineană”.

Declarația comună, care este de așteptat să fie semnată de toate țările din G7, va stabili modul în care aliații vor sprijini Ucraina în următorii ani, pentru a putea pune capăt războiului și a descuraja viitoare amenințări. Este de așteptat ca anunțul să fie făcut după primul Consiliu NATO-Ucraina. 

Înaintea primei ședințe a Consiliului, Secretarul General al NATO a declarat: “Când războiul se va termina, trebuie să ne asigurăm că vor exista garanții de securitate credibile pentru Ucraina, pentru ca istoria să nu se repete. Sunt încântat că mulți aliați vor oferi astăzi asistență pe termen lung pentru Ucraina, pentru descurajarea unor posibile amenințări din partea Rusiei, după acest război”. Volodimir Zelenski a răspuns: “Este important faptul că Ucraina nu va mai avea nevoie de MAP în drumul său pentru a deveni membru NATO și doresc să-mi exprim mulțumirea. Putem spune că rezultatele acestui summit sunt bune, dar dacă am fi primit o invitație, rezultatele ar fi fost optime”.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday