Racheta a zburat aproximativ o mie de kilometri, timp de 74 de minute, înainte de a se prăbuși în apă, a declarat ministrul japonez al Apărării. Testul reprezintă un progres semnificativ comparativ cu celelalte rachete testate de Coreea de Nord în primăvară, datorită timpului de zbor, care este cel mai lung din istorie al unei astfel de rachete nord-coreene. 

Lansarea a avut loc după ce Phenianul a amenințat la începutul acestei săptămâni că va doborî avioanele de recunoaștere militară ale SUA care desfășoară “activități de spionaj ostil” în apropierea Coreei de Nord. Aceasta coincide și cu summitul NATO din Lituania, unde liderii din Coreea de Sud, Japonia și SUA se întâlnesc pentru a discuta probleme de securitate, inclusiv amenințarea reprezentată de Coreea de Nord.

În ceea ce privește racheta testată, unii experți spun că aceasta ar fi fost probabil Hwasong-18 ICBM, un tip de rachetă cu combustibil solid care este mai greu de detectat și interceptat decât celelalte rachete balistice intercontinentale cu combustibil lichid ale nord-coreenilor. Kim Jong Un a numit anterior Hwasong-18 “cea mai puternică armă nucleară a sa”, deși nu există niciun indiciu că racheta poate livra cu succes o încărcătură nucleară. În acest caz, ar fi a doua oară când Coreea de Nord lansează această rachetă, după primul test efectuat în aprilie. Analiștii consideră că rachetele balistice intercontinentale ale Nordului pot zbura suficient de departe pentru a lovi ținte oriunde în SUA, și că țara a dezvoltat probabil focoase nucleare care pot încăpea în rachete.

În urma lansării, președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a organizat miercuri dimineață o reuniune de urgență a Consiliului Național de Securitate în Lituania, la Vilnius. Acesta a declarat că va face apel la o “solidaritate internațională puternică” la summitul NATO. 

Un comunicat al NATO publicat marți a îndemnat Coreea de Nord să renunțe la programele sale de rachete balistice și de arme nucleare, care încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU. Coreea de Nord nu a dat, însă, semne că ar fi dispusă să negocieze.

Surse: CNN, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday