După ce a îndepărtat Turcia de aliații occidentali, președintele Recep Tayyip Erdogan a schimbat direcția de acțiune prin măsuri care au mulțumit SUA și au supărat Rusia, arată Reuters într-o analiză. Liderul de la Ankara urmărește stimularea investițiilor străine în Turcia și redresarea economiei. 

Regândirea politicii externe face parte dintr-o recalibrare mai amplă făcută de președintele Erdogan, la șase săptămâni după ce a fost reales. El a schimbat mersul economiei, prin inversarea politicilor financiare neortodoxe care au dus la o creștere-fulger a inflației și la prăbușirea monedei naționale.

Timp de mulți ani, regimul de guvernare din ce în ce mai autocratic și legăturile lui Erdogan cu președintele rus, Vladimir Putin, au fost factori importanți în ceea ce privește relațiile dintre Turcia și aliații săi occidentali. Totuși, încuviințarea lui Erdogan în privința aderării Suediei la NATO, o mișcare căreia i s-a opus luni de zile, a fost salutată de liderii occidentali care au încercat să arate unitatea din NATO, după invadarea Ucrainei. 

Tonul mai cald al lui Erdogan a fost în contrast cu cel al Moscovei, care a învinuit Ankara de încălcarea acordului schimbului de prizonieri care i-a avut în centru pe militarii ucraineni de la Azovstal. Analiștii consideră că mișcările lui Erdogan, inclusiv declararea sprijinului său pentru aderarea Ucrainei la NATO, nu sunt coincidențe. Motivațiile președintelui Erdogan sunt ieșirea din criza economică și creșterea investițiilor străine.

“Turcia nu vrea ca relația sa cu Rusia să fie afectată grav, dar acest lucru va avea, inevitabil, un impact asupra relațiilor. După alegeri, Erdogan simte că are mai mult spațiu de manevră”, a transmis Galip Dalay, președintele unui think-tank specializat în politica turcă.

După ce Turcia și-a exprimat acordul în legătură cu aderarea Suediei la alianță, Casa Albă a deblocat transferul de avioane F-16 către Turcia, și că urmează să se consulte cu Congresul. Totuși, oficialii de la Washington și Ankara au respins orice legătură între cele două evenimente.

Relația dintre Erdogan și Putin a avut un rol important în contextul războiului din Ucraina, deoarece președintele turc a devenit un mediator între Rusia și Occident, ajutând la intermedierea unui acord pentru exportul în siguranță de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră. Dar acest acord, din care Moscova a spus de multe ori că va ieși, va expira pe 17 iulie. Luni, purtătorul de cuvânt al lui Putin a declarat că nu există planuri despre reînnoirea sa. 

Turcia a devenit o sursă importantă de venit pentru Rusia, întrucât nu a aderat la sancțiunile impuse de UE sau SUA pentru faptul că Rusia a invadat Ucraina. Zborurile și rutele comerciale directe între cele două țări încă există, iar Turcia este un important cumpărător de gaze naturale rusești. În plus, Rusia construiește prima centrală nucleară din Turcia și a amânat plata unei facturi de patru miliarde de dolari pentru gazele naturale, înaintea alegerilor prezidențiale.

“Turcia poate fi orientată spre Occident, știm că în istoria Republicii Turcia au existat perioade de orientare intensă spre Occident, au existat și perioade de orientare mai puțin intensă”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. El a adăugat: “Știm, de asemenea, că nimeni nu vrea să vadă Turcia în Europa, mă refer la europeni. Și aici, nici partenerii noștri turci nu ar trebui să creadă că totul va fi bine în acest sens”.

Analiștii consideră că, pe lângă călătoriile fără vize pentru turci, Erdogan dorește acorduri comerciale mai strânse cu Uniunea Europeană, chiar dacă aderarea rămâne o perspectivă îndepărtată. 

Analiza integrală pe Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday