Update: CNN scrie că România va începe antrenarea piloților ucraineni pe avioanele de luptă F-16 posibil chiar de luna viitoare, citând o sursă familiarizată cu informațiile. Oficialul explicat că guvernul român a cerut de la Lockheed Martin, producătorul aeronavelor, un simulator de zbor și că deja a fost aleasă o bază aeriană din țară.

În prezent, România are în jur de zece instructori calificați, care au petrecut peste 2.000 de ore în avioanele de producție americană. Trei sau patru aeronave F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române ar urma să fie folosite în misiunile de antrenament. În prezent, România dispune de 16 astfel de aeronave, dar statul va primi încă 32 de la Norvegia, până la finalul lui 2024.

Durata programului de pregătire a piloților ucraineni nu a fost încă stabilită. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat marți că se așteaptă ca misiunile să dea rezultate în decurs de șase luni.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis, săptămâna trecută, antrenarea piloților ucraineni pe avioane F-16în România. Astfel, în România va fi creat un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane.

Știrea în formă inițială: O coaliție de 11 țări a decis că, din august, va începe pregătirea piloților ucraineni pe avioane F-16, inițial în Danemarca, apoi și în România.

“A fost formalizată o coaliție de antrenament pentru F-16. Coaliția este formată din Belgia, Danemarca, Canada, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Regatul Unit și Suedia. Coaliția este condusă de Danemarca și Țările de Jos”, transmite Ministerul danez al Apărării într-un comunicat oficial. Antrenamentele vor începe în Danemarca și vor continua ulterior în România. “În România vom înființa un centru de pregătire pentru a susține toate eforturile de pregătire și, odată ce acesta va fi funcțional, vom continua pregătirea acolo. Noi vom furniza avioane F-16 pentru acest centru de pregătire găzduit de România”, a declarat ministrul olandez al Apărării.

Înaintea anunțului, Reuters a citat sub protecția anonimatului oficiali prezenți la discuții care au afirmat că într-adevăr, în România va fi înființat, în viitorul apropiat, un centru de pregătire a piloţilor pe avioane F-16. Klaus Iohannis, prezent la Vilnius, a precizat marți la prânz că există planuri pentru o bază de pregătire în România pentru piloţii NATO pe F-16, adăugând că există aliați interesați în acest sens. Totuși, președintele a subliniat că nu se poate spune momentan unde va fi această bază de antrenament.

Danemarca și Olanda, membre ale NATO, au coordonat eforturile internaționale de instruire a piloților ucraineni, a personalului de asistenţă, a lucrărilor de întreținere ale aeronavelor și, în cele din urmă, au încurajat livrarea de avioane F-16 Ucrainei.

Deşi Kievul şi-a exprimat în repetate rânduri nevoia de aeronave de luptă suplimentare şi necesitatea instruirii piloţilor ucraineni, până în prezent nicio țară nu s-a angajat să livreze F-16 Ucrainei. Totuşi, Polonia și Slovacia au furnizat 27 de avioane de luptă MiG-29, pentru a suplimenta flota ucraineană.

Surse alternative: Reuters, Euractiv

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday