Doi oficiali guvernamentali chinezi au declarat pentru FT, sub protecția anonimatului, că regulile pe care Beijingul urmează să le anunțe încearcă să creeze un echilibru între încurajarea companiilor locale să dezvolte inteligența artificială generativă și dorința de a controla conținutul creat. 

Anterior, mai scrie Financial Times, companiile dezvoltatoare de AI aveau la dispoziție 10 zile lucrătoare, după lansare, pentru a-și înregistra produsul la autoritățile chineze relevante. Noul regim de acordare a licențelor, care face parte dintr-un pachet mai mare de măsuri, semnalează modul în care Beijingul se luptă să devină din nou unul dintre cei mai mari dezvoltatori de tehnologie la nivel mondial.

Este pentru prima dată când guvernul chinez se vede nevoit să facă un compromis [între cele două obiective fundamentale ale partidului comunist de a susține AI și de a controla informația]”, a declarat Matt Sheehan, specialist în cadrul unui grup de cercetare dedicat dezvoltării cooperării interstatale.

Dacă Beijingul intenționează să controleze complet informațiile create de AI, va cere tuturor companiilor să obțină o aprobare prealabilă de la autoritățile chineze relevante. Dar reglementările trebuie să evite în același timp sufocarea companiilor dezvoltatoare de inteligență artificială generativă, a explicat una dintre persoanele chestionate de Financial Times.

Publicația britanică mai scrie că marile companii chineze, precum Baidu și Alibaba, care au lansat încă de anul trecut aplicații care folosesc inteligența artificială generativă, au discutat constant cu autoritățile de reglementare în ultimele luni pentru a se asigura că tehnologia dezvoltată nu încalcă normele setate de guvern. Spre exemplu, potrivit draftului unui proiect de reguli dezbătut în luna aprilie, conținutul dezvoltat de aceste companii ar trebui săscoată în evidență valorile socialiste fundamentaleși nu trebuie să conțină elementecare să submineze puterea statului, să instige la revoltă, să incite la scindarea țării sau să submineze unitatea națională”.

În același timp, alte guverne și autorități se grăbesc să legifereze sectorul tehnologic împotriva potențialelor abuzuri. UE a propus unele dintre cele mai stricte reguli din lume, stârnind astfel un val de proteste din parte companiilor și directorilor din domeniu, în timp ce Washingtonul a discutat măsuri de control a inteligenței artificiale, iar Marea Britanie încă analizează situația.

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday