Mare parte din înțelegerile care vor fi ratificate politic la summitul din Lituania au fost deja anunțate în zilele care l-au precedat. După negocieri intense, Turcia a acceptat aderarea Suediei și a deblocat aprobarea planurilor de acțiune ale țărilor aliate pentru situația unui atac al Rusiei asupra uneia dintre ele.

În același timp, Ucraina așteaptă o hartă de parcurs clară privind o aderare la NATO simplificată, după încheierea războiului, dar, în locul unei astfel de declarații, ar putea primi garanții de securiate “în stil israeliean” din partea celor mai puternice state NATO, înainte de terminarea războiului.

Astfel, majoritatea publicațiilor internaționale arată că SUA, Marea Britanie, Franța și Germania se vor angaja să ofere Ucrainei muniții și armament pe termen lung, pentru a se apăra de agresiunea rusă. Acest lucru deja se întâmplă, dar o astfel de înțelegere ar avea, din punct de vedere juridic, o altă putere și ar avea implicații inclusiv din punct de vedere al pregătirii trupelor ucrainene, precum și în domeniul partajării de informații.

The Telegraph observă că Olaf Scholz, unul dintre liderii care blochează discuțiile privind aderarea rapidă a Ucrainei la NATO, insistă pentru adoptarea “modelului israelian”, cu referire la suportul acordat de SUA Israelului dar fără o implicare directă în conflictul cu țările arabe din anii 70. Israelul nu face nici astăzi parte din NATO, dar SUA îi furnizează anual armament și tehnică militară în valoare de 4 miliarde de dolari. Pactul este consacrat într-un memorandum de înțelegere care este reînnoit o dată la zece ani, dar nu include niciun angajament obligatoriu de apărare reciprocă așa cum este Carta NATO.

Presa britanică scrie că premierul Rishi Sunak va anunța o creștere de opt ori a producției Marii Britanii de muniție de artilerie, printr-un contract de 190 de milioane de lire sterline cu BAE Systems, în timp ce secretarul general Jens Stoltenberg a anunțat ieri că liderii NATO “vor spori sprijinul nostru pentru Ucraina și vor apropia Ucraina” de alianță.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va fi prezent la Summitul NATO. El a declarat că nu se așteaptă ca Ucraina să se alăture alianței înainte de încheierea războiului, dar consideră că apartenența la alianță este singura garanție că Rusia nu va lansa o nouă invazie în viitor. Zelenski a mai arătat că Armata Ucraineană, testată în luptă, ar întări semnificativ NATO și ar reduce povara militară a actualelor țări membre.

Miercuri, în a doua zi de summit, va fi organizată reuniunea inaugurală a unui Consiliu NATO-Ucraina, ceea ce ar urma să confere țării invadate de Rusia un alt statut decât acela de invitat la reuniunile Alianței. Kievul ar avea posibilitatea de a solicita “consultări în situații de criză”, dar nu și activarea Articolul 5 (“principiul muschetarilor”), care prevede intervenția statelor membre în cazul în care unul dintre ele este atacat, și care va rămâne disponibil doar pentru acesta.

Surse alternative: BBC, The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday