Economiștii chestionați de FT transmit că, în contextul actual, băncile JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs și Morgan Stanley vor aloca 7,6 miliarde de dolari pentru a acoperi pierderile din credite din trimestrul al doilea al anului în curs. Deși cifrele estimate sunt aproape duble față de cele raportate în aceeași perioadă a anului trecut, sunt însă sub cele înregistrate în primele luni de pandemie. 

Rezultatele financiare ale marilor bănci americane, scrie Financial Times, vor arăta că acestea au beneficiat într-o oarecare măsură de ratele mai mari ale dobânzilor, prin majorarea împrumuturilor și a veniturilor din investiții. Cu toate acestea, după trei ani de rate relativ scăzute, alimentate în mare parte de banii oferiți de guvern, creditorii încep să simtă efectele negative ale ratelor mai mari și ale inflației asupra debitorilor.

În prima jumătate a anului în curs, băncile au oferit o cantitate record de obligațiuni garantate cu ipoteci, grăbindu-se să asigure o sursă ieftină de finanțare într-o perioadă incertă pentru sector. Astfel, potrivit datelor S&P Global Ratings, peste 175 de miliarde de euro din așa-numitele obligațiuni garantate au fost vândute investitorilor în cele șase luni ale anului, depășind nivelul maxim înregistrat anterior în 2011.

Obligațiunile garantate – frecvent folosite în sectorul bancar european, dar din ce în ce mai populare printre creditorii din Australia și Canada – sunt o formă de datorie (de obicei) cu rating Triple A, susținută nu numai de banca care le emite, ci și de un fond de active subiacente, de obicei ipoteci din bilanțul băncii. Emisiunile record de obligațiuni garantate ale băncilor din acest an sunt rezultatul incertitudinilor din sectorul bancar, cea mai delicată perioadă a lumii bancare de la marea criză financiară. Retragerile rapide de depozite au dus la prăbușirea a trei bănci americane în luna martie, cu câteva săptămâni înainte de căderea Credit Suisse. 

Obligațiunile garantate sunt un produs foarte plictisitor, dar pentru că sunt destul de sigure, sunt văzute ca un punct de stabilitate, un instrument de finanțare pentru bănci gândit pentru perioadele grele. Nu am mai văzut niciodată o asemenea sumă de obligațiuni garantate emisă în acest stadiu al anului”, a declarat Joost Beaumont, analist al băncii olandeze ABN Amro.

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday