Cercetătorii din Elveția, Franța și Spania au analizat baza de date a Eurostat (biroul european de statistică) privind mortalitatea, care include 45.184.044 de decese din teritoriile și statele europene, și au estimat că 61.672 dintre aceste au fost provocate de căldură, în perioada 30 mai – 4 septembrie 2022.

Studiul publicat în prestigioasă revistă științifică Nature Medicine arată că, vara trecută, cele mai mari rate de mortalitate cauzate de caniculă au fost înregistrate în țările din apropierea Mării Mediterane, respectiv Italia (295 decese la un milion), Grecia (280), Spania (237) și Portugalia (211), precum și în anumite regiuni din Bulgaria, România, Croația și sudul Franței. În cifre absolute, cele mai multe vieți pierdute din cauza căldurii au fost înregistrate în Italia (18.010), Spania (11.324) și Germania (8.173).

La nivel global, ultimii opt ani au fost cei mai călduroși din istorie, iar 2022 a fost pe locul al cincilea. De asemenea, vara trecută a fost cea mai călduroasă din istorie în Europa. În acest context, continentul european apare ca un punct fierbinte climatic major, având în vedere că încălzirea de la nivelurile preindustriale este cu aproape un grad Celsius mai ridicată decât creșterea globală și mai mare decât pe orice alt continent. Mai mult decât atât, proiecțiile privind schimbările climatice pentru continent indică faptul că temperaturile și impactul lor asupra sănătății vor crește într-un ritm accelerat, dacă nu sunt puse în aplicare acțiuni puternice de atenuare și adaptare.

Cercetătorii au folosit modele epidemiologice pentru a analiza câte decese ar putea fi direct legate de caniculă, din toate decesele în exces (al cărui număr a fost neobișnuit de mare față de alți ani) înregistrate de țările europene vara trecută. Aceștia consideră că numărul mare de decese de anul trecut sugerează că planurile naționale pentru caniculă sunt insuficiente și ar trebui consolidate de urgență.

Temperaturile medii de vară înregistrate au depășit valorile climatologice de referință în toate țările europene, cu Islanda ca singură excepție. Cele mai mari anomalii de temperatură de vară au fost înregistrate în principal în sud-vestul Europei, cu cele ridicate valori înregistrate în Franța (+2,43 °C), Elveția (+2,30 °C), Italia (+2,28 °C), Ungaria (+2,13 °C) și Spania (+2,11 °C).

Vara trecută, statele europene au fost lovite de incendii masive și perioade secetoase. Pe măsură ce schimbările climatice cauzate de om cresc temperaturile, valurile de căldură devin din ce în ce mai frecvente și mai severe. Căldura extremă poate ucide provocând insolație sau agravând bolile cardiovasculare și respiratorii, iar persoanele în vârstă sunt printre cele mai vulnerabile, mai explică cercetătorii.

Sursă: Nature Medicine

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday