În iunie, prețurile de producție au scăzut în cel mai rapid ritm din ultimii șapte ani, în timp ce prețurile de consum au ajuns la limita deflației, pentru prima dată din februarie 2021. Redresarea economică după pandemia de coronavirus, observată în primul trimestru al acestui an, dă semne de încetinire, prin scăderea cererii pentru produse industriale și bunuri de consum. Această situație ridică semne de întrebare în privința evoluției economiei.

Indicele prețurilor de producție (IPP) a scăzut pentru a noua lună consecutivă și este la un nivel cu 5,4% mai mic decât în iunie 2022. Totodată, scăderea este cea mai puternică înregistrată din decembrie 2015 până în prezent, potrivit biroului chinez de statistică.

Indicele prețurilor de consum (IPC) a rămas neschimbat de la an la an, după o creștere cu 0,2% în luna mai, în cel mai lent ritm din februarie 2021. Analiștii financiari se așteaptă ca prețurile de consum să scadă cu 0,5% de la an la an în luna de raportare iulie, chiar și ținând cont de o potențială creștere a inflației la servicii, pe fondul vacanțelor de vară.

Analiștii estimează că Banca centrală a Chinei ar putea să reducă în continuare ratele de creditare, dar avertizează că o serie de reduceri mici nu vor afecta numărul de împrumuturi, întrucât familiile și întreprinderile vor să-și ramburseze datoriile făcute în pandemie. Beijingul este, astfel, forțat să se bazeze pe stimulente fiscale.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday