Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a susținut o conferință de presă, după ce a cerut explicații DSP Ilfov cu privire la controalele efectuate la căminele în care persoanele vârstnice erau maltratate. 

În acest sens, Alexandru Rafila a declarat: 

  • În cursul zilei de sâmbătă am organizat cu sprijinul spitalului Obregia echipe medicale. Am examinat toți pacienții, în total 82 de persoane care au primit asistență medicală, li s-a corectat tratamentul dacă a fost necesar, au fost trimiși către alte instituții medicale, în funcție de caz;
  • Lucrurile din punct de vedere medical sunt sub control și am verificat și activitatea la nivel național, dar ne-a interesat exact ce s-a întâmplat în județul Ilfov. În ianuarie și februarie aceste centre au fost verificate, abaterile constatate au fost minore. Se refereau la faptul că unii din angajați nu aveau cursuri pentru noțiuni de igienă absolvite. Nu cred că aceste centre au avut astfel de probleme;
  • Un lucru care este real, ajungem să constatăm că atunci când facem un control facem fiecare pe bucata lor, controlăm hârtii în loc de evidențe. Cel mai important este să vedem cum sunt îngrijiți pacienții cu adevărat, nu pe hârtie. Trebuie să existe discuții cu pacienții, cu medicii, încât să existe o corelație între hârtii și realitate. Avem de făcut lucrul ăsta în multe instituții; 
  • La sfârșitul acestei activități de control, cel puțin noi, ca și Minister al Sănătății, vom propune adoptarea sau modificare legislație încât calitatea serviciilor acordate acestor persoane să fie cea reală și să poată să fie într-adevăr verificabilă. Cu siguranță astfel vom avea speranță de progres. 

Ministrul Sănătății a mai precizat că directorul DSP Ilfov a demisionat, iar în perioada următoare se va organiza un concurs pentru ocuparea postului. Totodată, acesta a precizat că Ministerul Sănătății are “zero competență în centrele rezidențiale” și intervine “doar în situația în care este nevoie de asistență medicală, cum a fost nevoie în acest caz”. Săptămâna trecută, ministerul Familiei condus de Gabriela Firea a transmis, printr-un comunicat de presă, că nu are atribuții legate de activitatea centrelor de bătrâni.

Avem multe lucruri de făcut. […] ne dorim să găsim între aceste centre câteva care ar putea constitui baza unui pilot. Ne gândim ca unele dintre aceste centre să găzduiască pacienți cu patologie psihiatrică. Să reprezinte un soi de paliație care se adresează acestor pacienți. Ne gândim foarte serios să dezvoltăm un astfel de pilot, și dacă va avea rezultate bune, atunci putem să propunem guvernului să extindem acest pilot la nivel național. Sigur, nu se poate face acest lucru pentru toți pacienții, a mai declarat Alexandru Rafila.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday