Potrivit unui sondaj anual realizat de Invesco Sovereign Asset Management, sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au generat îngrijorări în rândul celorlalte state, determinându-le să își repatrieze rezervele de aur. Anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, Occidentul a înghețat aproape jumătate dintre rezervele ruse de aur și valută, în valoare de 640 de miliarde de dolari, lucru ce a determinat o prăbușire a piețelor financiare. 

Sondajul a arătat că o “proporție substanțială” a băncilor centrale este îngrijorată de acest precedent. Aproape 60% dintre participanți la sondaj au declarat că aurul a devenit mai atractiv, iar procentajul celor care își păstrează aurul în propria țară a crescut la 68%, comparativ cu 50% în 2020.

O bancă centrală a declarat, sub protecția anonimatului, că “noi aveam aurul  la Londra… dar acum l-am transferat înapoi în propria țară pentru a-l păstra ca activ de refugiu și pentru a-l păstra în siguranță.”

Peste 85% din cele 85 de fonduri suverane și 57 de bănci centrale care au participat la sondajul Invesco consideră că inflația din următorul deceniu va fi mai mare comparativ cu deceniul trecut. Preocupările geopolitice, combinate cu oportunitățile de pe piețele emergente, încurajează unele bănci centrale să se îndepărteze de dolarul american și să își diversifice moneda. Un motiv îl reprezintă datoria în creștere a SUA, consideră 7% dintre cei care au participat la sondaj. 

Aproape 80% dintre cele 142 de instituții intervievate consideră că tensiunile geopolitice reprezintă cel mai mare risc pentru următorul deceniu, în timp ce 83% au ales inflația ca fiind un motiv de îngrijorare în următoarele 12 luni.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday