La finalul celor patru zile pe care Janet Yellen le-a petrecut în China, aceasta a declarat că diplomația dintre cele două state a ajuns la un nivel superior, ceea ce, scrie The Guardian, în urmă cu 10 ani era considerat de la sine înțeles.

Vizita Secretarului Trezoreriei SUA, urmează celei întreprinsă de Secretarul de Stat, Antony Blinken, și face parte dintr-un efort mai amplu al Washingtonului de a restabili legăturile cu Beijingul. De altfel, demersul este foarte important, întrucât dialogul între cele mai mari economii ale lumii, care dispun și de armament nuclear este vital.

Yellen a subliniat, în cadrul întrunirilor, domeniile în care dialogul dintre cele două state trebuie menținut, astfel încât niciuna dintre ele să nu aibă de suferit. Printre acestea se numără finanțarea investițiilor pentru a aborda criza climatică globală și gestionarea datoriilor pe care cele mai sărace țări din lume le au.

Relațiile dintre Occident și China au început să se deprecieze în timpul pandemiei de Covid, când Beijingul a început să fie descris ca cel mai mare dușman. În ciuda acestui fapt, a rămas cel mai important partener economic al UE.

În această perioadă, strategia stabilită după terminarea celui de-al doilea Război Mondial, care presupunea racordarea economiei chineze la cea globală și încercarea de liberalizare a acesteia, cu scopul de a obține astfel o liberalizare la nivel politic, a fost trecută în plan secund.

Chian a început să acuze Occidentul că încearcă să îi oprească evoluția pentru e preveni transformarea sa în cea mai mare putere globală. De altfel, diverse state au recunoscut că se tem de posibilitatea ca Chian să își dezvolte o armată mai puternică decât cea a SUA.

În acest context, Statele Unite au interzis vânzarea către China a microcipurilor sale de ultimă generație, contribuind la ceea ce avea să fie intensificarea disputelor dintre cele două state, care s-au resimțit și la nivel comercial. 

Beijingul a acuzat, în acest context, Washingtonul că încearcă să decupleze economiile celor două state, fără a avea însă dovezi în acest sens. Janet Yellen a spus, în timpul vizitei, că o astfel de măsură ar fi catastrofală pentru ambele state și a asigurat că mijloacele de protejare a propriei economii stabilite de SUA sunt aplicate cu prudență.

Totuși, relațiile bilaterale SUA-China au fost puternic afectate și de alte probleme, legate de viziunea geopolitică a celor două state. Concret, Washingtonul s-a arătat nemulțumit de poziția Beijingului față de Moscova, după debutul războiului din Ucraina, iar mai apoi de pretențiile teritoriale pe care acesta le-a înaintat față de Taiwan. De altfel, pe parcursul întregii perioade, în care Janet Yellen a fost în China, armata sa a trimis avioane militare în apropierea Taiwanului. 

Având în vedere aceste aspecte, The Guardian închide analiza spunând că folosirea colaborării economice poate ajuta cele două state să realizeze dezghețul diplomatic pe care l-au început. Totuși, tensiunile generate de susținerea Rusiei și pretențiile teritoriale asupra Taiwanului rămân teme a căror rezolvare nu a fost încă găsită.

Analiza integrală la The Guardian.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday