Președintele Joe Biden a mai vizitat Europa și cu alte ocazii, însă analiștii consideră că turneul său de cinci zile peste Atlantic ar putea determina apariția unor schimbări de viziune pentru diverse state și chiar să rezolve anumite disensiuni.

Vizita lui Joe Biden în Europa va începe astăzi, din Marea Britanie, unde președintele se va întâlni pentru prima dată de la preluare tronului cu regele Charles și mai apoi cu premierul Rishi Sunak. 

Pe lista statelor ce urmează să fie vizitate se mai află și Finlanda, cel mai nou membru al Alianței. Acolo, Biden va participa la summitul statelor Baltice, în urma căruia este de așteptat să susțină un discurs.

În centrul turneului său se află însă summitul NATO de la Vilnius, organizat la câteva mii de kilometri de frontul războiului. Analiștii se așteaptă ca acesta să abordeze mai multe probleme de interes, printre care necesitatea suplimentării sprijinului acordat de Occident Ucrainei.

În acest context, Biden va aduce în discuție reușitele pe care colaborare statelor membre și acordarea, în mod constant, de ajutor către Ucraina le-au generat, slăbind în același timp Rusia. Biden va discuta astfel despre revolta eșuată din Rusia care demonstrează slăbirea autorității lui Putin și a capabilităților statului, despre care și Evgheni Prigojin s-a plâns de-a lungul timpului.

De asemenea, va sublinia importanța furnizării de ajutor cât mai rapid, pentru ca Ucraina să poată face progrese semnificative atât cât vreme încă îi mai permite. Până acum, scrie Politico, contraofensiva Ucrainei nu a generat rezultatele așteptate. În ciuda acestui fapt, analiștii sunt de părere că, în urma turneului său prin Europa, Biden va beneficia de o creștere a sprijinului în rândul republicanilor.

Președintele Biden se confruntă cu creștera numărului de opozanți ai sprijinului acordat Ucrainei, în special în rândul republicanilor. Politico scrie că mulți membrii ai Partidului Republican, din Congres sau care vor să intre în cursa electorală pentru 2024 spun că nu vor mai susține finanțarea rezistenței împotriva lui Putin. Această situație a creat temeri că Alianța ar putea fi slăbită, în cazul în care republicanii vor ajunge la conducerea SUA.

De altfel, în ultima perioada, au existat unele discuții și între membrii NATO, legate de aderarea Ucrainei la Alianță. Președintele francez Emmanuel Macron s-a declarat un susținător al acestei măsuri, alternând și mai mult relația cu cancelarul german Olaf Scholz, care spune că este îngrijorat că, un astfel de pas, ar putea duce la escaladarea tensiunilor cu Rusia. 

De altfel, Ucraina nici nu îndeplinește condițiile pentru o posibilă aderare, iar măsura ignorării anumitor etape, pentru a permite intrarea în Alianță, propusă de state precum Polonia, a fost respinsă categoric și de președintele Biden.

Politico scrie că, în schimb, este mult mai probabil ca la summit să se discute despre aderarea Suediei la NATO. Statul a depus cererea de intrare în alianță, în același timp cu Finlanda, însă a fost blocată de Turcia și Ungaria.

Analiză integrală pe Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday