Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a rezumat, după 500 de zile de război în Ucraina, că deși Armata Rusă a intenționat să cucerească Kievul în primele trei zile, până acum nu a reușit să-și îndeplinească niciunul dintre obiective. Hotărâta și abila rezistență ucraineană a dus la eșecul ofensivelor ruse și la eliberarea completă a regiunilor Sumî și Cernihiv, precum și a unor părți din regiunile Harkov, Nikolaev și Herson. Militarii ucraineni au preluat inițiativa și desfășoară operațiuni contraofensive pe cea mai mare parte a liniei frontului, iar militarii ruși se luptă să păstreze controlul asupra teritoriului ocupat. Cu sprijin din partea țărilor occidentale, Ucraina s-a asigurat că va rămâne o țară independentă, dar acum se confruntă cu sarcina dificilă de a-i alunga pe ruși. 

Colin Kahl, subsecretarul american de Stat, a evidențiat că atacurile din prezent țin încă de faza de început a contraofensivei, iar Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii președintelui ucrainean, a transmis că în această etapă, Ucraina modelează frontul și urmărește să reducă efectivele de militari și echipamente ale Rusiei. ISW continuă să evalueze că ritmul actual al contraofensivei reflectă efortul deliberat și strategic de uzură asimetrică – prin care Armata Ucraineană își conservă puterea de luptă și s-o irosească pe cea a Armatei Ruse, cu prețul unor câștiguri teritoriale lente. 

ISW observă o schimbare în relația dintre Turcia și Rusia, după ce președintele turc a declarat că Ucraina merită să fie membră NATO și i-a lăsat pe cei cinci comandanți de la Azovstal să se întoarcă în Ucraina, încălcând condițiile unui schimb de prizonieri pe care l-a intermediat. Încă nu este clar cât de profund și cât de lung va fi sprijinul acordat de Erdogan Kievului. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a replicat că Occidentul a forțat Turcia să-i elibereze pe cei cinci militari, din cauza eșecurilor ucrainene pe front. 

În schimb, serviciile ucrainene au indicat că autoritățile ruse valorifică teama de posibile provocări la centrala nucleară Zaporijie cu scopul de a alunga personalul ucrainean, înainte ca summitul NATO de la Vilnius să înceapă. Kremlinul ar putea încerca să-și sporească controlul asupra uzinei și să susțină în mod fals că este singurul operator sigur, iar Ucraina reprezintă o amenințare. De altfel, Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei, a amenințat că atragerea Ucrainei în NATO ar echivala “al treilea război mondial”.

În privința declarația lui Lukașenko, că Evgheni Prigojin nu se află în Belarus, și a interviului dat de unul dintre comandanții Wagner sâmbătă, ele sugerează faptul că luptătorii Wagner încă se pot deplasa liber prin Rusia. ISW nu are nici dovezi că autoritățile rusești exilează sau rețin mercenari. Putin are fie o încredere mare și nejustificată în loialitatea reînnoită a grupului Wagner, fie este disperat să-i atragă de partea lui, fie e incapabil să-i pedepsească.

Surse: ISW, TASS

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday