Marius Budăi, ministrul Muncii, a susținut o conferință de presă după ce prim-ministrul Marcel Ciolacu a cerut demiterea conducerii Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) și Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov. Ciolacu a cerut Consiliului Județean Ilfov și Primăriei Sectorului 3 să demită conducerea Direcțiilor de Asistență Socială din subordine.

Principalele declarații ale lui Marius Budăi:

În urma analizei, am constatat că în cadrul asociației, prima licență provizorie a fost acordată în martie 2021. În noiembrie 2022, autorizația s-a reînnoit. Anual, trebuie să fie făcute controale la aceste centre.

Ceea ce m-a contrariat pe mine foarte mult, în calitate de vechi lucrător în asistență socială, este ceea ce am găsit la nivelul dosarelor de acreditare, în discrepanță majoră cu ceea ce se prezintă public. În dosarul de acreditare, o să vedeți că parcă sunt niște condiții dintr-un hotel de lux. Discrepanța este uriașă față de fotografiile din ancheta DIICOT.

Eu ca ministru nu am dreptul legal de a mă amesteca în ce lucrează un inspector social. Sper ca procurorii să clarifice neconcordanțele în termenul cel mai scurt. Voi solicita o informare de la DGASPC Ilfov cu privire la verificările pe care dumnealor le-au făcut lunar. Direcția era în contact cu aceste centre și verificau tot ceea ce înseamnă respectarea condițiilor minime. Cred că este necesar ca la nivelul DGASPC Ilfov, Consiliul Județean să demareze controale. Am dispus formarea unei comisii de control la ANPIS și la agenția din Ilfov.

Am luat act de cererea premierului Ciolacu. Am luat legătura cu ministrul de Interne și cu ministrul Sănătății. Am convocat, la sediul Ministerului Muncii, Protecția Consumatorilor, Agenția Sanitar-Veterinară, Inspectoratul pentru Muncă, astfel încât printr-un ordin de ministru să se formeze comisiile. Se vor verifica toate centrele, nu va fi niciunul lăsat. Fie că vorbim de vârstnici, copii sau persoane cu dizabilități. Am propus câteva soluții.

Nu avem posibilitatea să închidem aceste centre, noi punem informațiile la dispoziția DGASPC. Nu fac o pasare a vinei. Vă spun exact cum este legislația. Cel care contractează un serviciu, indiferent de serviciu, și plătește lunar, are obligația să verifice dacă serviciul respectiv a fost furnizat conform contractelor. I-am propus premierului Ciolacu câteva soluții:

  • implementarea de camere de luat vederi în centre:
  • vom afișa pe site-ul Ministerul Muncii o listă cu centrele verificate, pe care o vom actualiza;
  • vom reglementa printr-un act normativ procedurile de colaborare cu reprezentanții societăților civile;
  • vom modifica legea asistenței sociale, astfel încât pentru fiecare centru să existe un auditor social.

Președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, i-a răspuns ministrului Muncii în cadrul unei intervenții telefonice la postul Digi24. Thuma a replicat că ”nu vorbim de orori, vorbim de nereguli. DGASPC-urile nu au atribuții de control în centrele private. Controlul îl face ministerul Muncii, prin AJPIS, nu prin DGASPC”.

Marți, ministerul Familiei condus de Gabriela Firea a transmis, printr-un comunicat de presă, că nu are atribuții legate de activitatea centrelor de bătrâni unde mai multe persoane au fost bătute și obligate să muncească. Ministerul a precizat că o apropiată a doamnei Firea a făcut, la un moment dat, parte dintr-o asociație implicată în ancheta DIICOT, dar a demisionat înainte de a prelua funcția de consilier al ministrului.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday