Medicamentul Leqembi a fost produs de compania farmaceutică japoneză Eisai, în colaborare cu Biogen, compania americană de biotehnologie specializată în tratamente pentru boli neurologice. Până în prezent, celelalte medicamente pentru tratarea Alzheimerului aprobate de FDA au vizat doar ameliorarea simptomelor bolii. Noul medicament aprobat acum încetinește evoluția bolii țintind direct o anumită proteină din creier, despre care oamenii de știință cred că este una dintre principalele cauze ale bolii Alzheimer.

Decizia autorității de reglementare a SUA din domeniul medical vine însă într-un context de îngrijorări legate de prețul, gradul de siguranță și nivelul de accesibilitate al medicamentului. Un tratament anual ar urma să coste 26.000 de dolari, deși Medicare, programul american de asigurări de sănătate destinat în principal persoanelor în vârstă și cu handicap, va deconta cea mai mare parte din sumă.

În faza de testare, pe o perioadă de 18 luni, Leqembi a încetinit cu 27% evoluția bolii la persoanele cu tulburări cognitive ușoare sau în stadii incipiente. Este administrat intravenos, la fiecare două săptămâni, iar experții recomandă pacienților să efectueze periodic RMN-uri, pentru a monitoriza eventualele efecte secundare. Acesta nu vindecă Alzheimer, iar medicamentul nu îmbunătățește memoria sau capacitățile cognitive ale pacienților. De asemenea, nu împiedică agravarea bolii. Unii specialiști au criticat medicamentul pentru că, la un număr redus de pacienți, a contribuit la apariția unor hemoragii la creier. De asemenea, trei pacienți au decedat în timpul testelor. 

Joanne Pike, președintele și directorul executiv al Asociației Alzheimer, a explicat că tratamentul “ar putea oferi persoanelor aflate în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer mai mult timp pentru a-și menține memoria și a face lucrurile pe care le iubesc. Oferă oamenilor mai multe luni de recunoaștere a soțului/soției, copiilor și nepoților”.

Aproximativ 6,7 milioane de persoane cu vârsta de peste 65 de ani suferă de Alzheimer în SUA, în timp ce aproximativ 900.000 de persoane sunt afectate de această boală în Marea Britanie.

Surse: Sky News, FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday