Satelitul Meteosat este dezvoltat de compania italiană Leonardo și dispune de un aparat de imagistică ce monitoriza permanent activitatea fulgerelor. Este dotat cu patru camere care surprind fulgerele de mai multe ori pe secundă, astfel încât poate determina locurile în care urmează să înceapă o furtună. Autoritățile pot avertiza astfel oamenii din regiunile respective pentru a se adăposti.

Aparatul de imagistică are patru camere și fiecare dintre ele poate capta o mie de imagini pe secundă, zi și noapte, detectând chiar și un singur fulger în 0,6 milisecunde – mai repede decât o clipire a ochiului“, a declarat Guia Pastorini, managerul de inginerie de proiect al Leonardo.

Totuși, nu toate imaginile captate sunt trimise către Pământ. Conform dezvoltatorului său, satelitul se folosește de inteligența artificială pentru a selecta materialul relevant. Experții analizează apoi imaginile și decid dacă este sau nu necesar să trimită o avertizare către oameni, satelitul nefiind capabil să facă astfel de acțiuni.

Meteosat se află pe orbită, la 36 de mii de kilometri deasupra Africii și a fost lansat de Agenția Europeană pentru Exploatarea Sateliților Meteorologici (EUMETSAT), anul trecut, în decembrie. Acum au fost prezentate primele imagini înregistrate de satelit, de care meteorologii au fost foarte încântați, întrucât acesta a reușit să surprindă toate fulgerele, indiferent dacă s-au produs la nivelul norilor sau al solului.

Satelitul MTGI1 furnizează imagini ale norilor și sistemelor meteorologice, precum și ale fulgerelor, ceea ce sporește și mai mult capacitatea sa de prognoză. Faza de punere în funcțiune va dura până la începutul anului 2024, când va deveni complet operațional. Acesta este primul dintre cei trei sateliți din sistemul Meteosat, în valoare de 4,6 miliarde de euro, ce urmează să fie finalizat în 2026.

Emisfera vestică dispune deja de un sistem de detectare a fulgerelor furnizat de sateliții Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA. Acesta este folosit și de Serviciul Național de Meteorologie din SUA pentru a prognoza furtunile violente. Totuși, dezvoltatorul satelitului european spune că acesta este mai mai precis decât cel dezvoltat în 2016 de americani. 

Potrivit EUMETSAT, furtunile severe au provocat pagube estimate la 500 de miliarde de euro în ultimii 40 de ani numai în Europa, iar acestea devin tot mai frecvente ca urmare a schimbărilor climatice. Progresele în tehnologia de detectare vor ajuta autoritățile să protejeze atât oamenii cât și bunurile acestora de fenomenele meteorologice extreme, a declarat directorul general la organizației.  

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday