UPDATE: Potrivit publicației asiatice Nikkei, guvernul nipon va începe deversarea apei radioactive, tratate, din luna august. Mai are de primit doar aprobarea organismului național japonez de reglementare în acest sens, dar este de presupus că aceasta va fi o formalitate, după ce Agenția ONU a considerat că impactul deversării asupra faunei marine va fi una “neglijabilă”.

Știrea în forma inițială:

Guvernul a obținut autorizarea Agenției de Energie Atomică pentru deversarea în Pacific a apei folosite la centrala nucleară Fukushima, în decurs de 40 de ani. Apa a fost tratată pentru a elimina majoritatea elementelor radioactive.

După o analiză de doi ani, Agenția a declarat că planurile Japoniei sunt în concordanță cu standardele globale de siguranță și că vor avea ”un impact radiologic neglijabil asupra oamenilor și asupra mediului”. Șeful AIEA i-a spus premierului nipon că “este un moment special”, după care a dat asigurări că se va îngriji de preocupările persistente și că va trimite personal al Agenției la uzina Fukushima, pentru a monitoriza eliberarea cantității de apă.

Procesul se va desfășura pe o perioadă cuprinsă între 30 și 40 de ani, notează Reuters. Guvernul japonez subliniază că operațiunea este singură, întrucât apa a fost tratată pentru a elimina majoritatea elementelor radioactive, cu excepția tritiului, un izotop al hidrogenului care este greu de îndepărtat din apă. Tokyo a transmis că va dilua apa tratată cu mult sub nivelurile de tritiu aprobate la nivel internațional, înainte de eliberarea în Pacific. Statul nu a anunțat la ce dată va începe procedura, întrucât mai așteaptă o aprobare oficială din partea agenției naționale de reglementare în domeniul nuclear. În total, este vorba despre 1,3 milioane de tone de apă, suficient pentru a umple 500 de bazine olimpice de înot.

Sindicaliștii care reprezintă pescarii japonezi s-au opus puternic planului. Spun că, încă o dată, peștele prins de ei va pierde iar încrederea consumatorilor, așa cum s-a întâmplat și după 2011, când centrala a fost distrusă de un cutremur urmat de tsunami. Au adunat circa 250 de mii de semnături de la localnicii care condamnă deversarea. Și Beijingul a protestat împotriva inițiativei guvernului de la Tokyo, iar ambasadorul chinez în Japonia a cerut, din nou, suspendarea planului.

Șeful AIEA este așteptat să meargă și în alte țări din proximitatea Japoniei, cum ar fi Coreea de Sud, Noua Zeelandă și Insulele Cook.

Centrala nucleară Fukushima a fost distrusă în 2011 de un tsunami provocat de un seism cu magnitudinea 9 pe scara Richter.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday