Distrugătorul Nanning conduce o unitate din care mai fac parte, printre altele, o fregată (ambele transportă rachete ghidate de mare precizie), o navă de aprovizionare și două elicoptere, conform Armatei Chineze. Acestea au ajuns duminică în Nigeria. Vizita, care va dura timp de cinci zile, este una neobişnuită pe coasta atlantică a Africii, unde Beijingul depune de mult timp eforturi pentru a-și spori influența.

Ambasadorul chinez în Nigeria a salutat vizita, pe care o consideră o etapă importantă în consolidarea relațiilor dintre cele două țări. De asemenea, chinezii susțin într-un comunicat oficial că marina nigeriană și-a exprimat dorința de a lucra cu China pentru a combate amenințările la adresa securității maritime și pentru a menține stabilitatea în Golful Guineea.

Există speculații potrivit cărora China ar intenţiona să construiască în Golful Guineei o bază militară, în contextul în care aceasta și-a extins, în ultimele trei decenii, influența în aproape toate națiunile africane, prin investiții, comerț și împrumuturi.

Africa de Vest dispune de importante resurse de ţiţei şi se numără printre principalii furnizori de petrol ai Chinei (în special Angola şi Nigeria). Astfel, relaţiile dintre cele două naţiuni sunt întreţinute şi din privinţa acestui domeniu. Marele furnizor de petrol chinezesc, CNOOC Ltd, exploatează resursele petroliere din largul coastelor Nigeriei.

În 2017, China şi-a deschis prima bază navală internaţională în Djibouti, din nord-estul Africii. Astfel, au fost alimentate îngrijorările că Beijingul şi-ar putea înființa mai multe “facilități logistice” regionale, pe măsură ce armata chineză își dezvoltă capacitatea de a opera la mii de kilometri depărtare.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday