Potrivit datelor Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al UE, temperaturile medii ale aerului la suprafață au depășit limita agreată în 2015, pentru mai multe zile consecutiv. Chiar dacă, în trecut, temperaturile au mai depășit temporar pragul de +1,5 grade față de perioada preindustrială, este pentru prima dată când acest lucru se întâmplă în Emisfera Nordică, în timpul verii. Totodată, și temperaturile mării au depășit recordurile, în aprilie și mai 2023. 

Recordurile de temperatură au fost depășite și în China sau SUA, iar în India, una dintre cele mai vulnerabile regiuni la schimbările climatice, a raportat o creștere a numărului de decese cauzate de caniculă. “Suntem în criză de timp, iar efectele unor măsuri de combatere a schimbărilor climatice nu se văd imediat”, a avertizat Sarah Perkins-Kirkpatrick, climatolog în cadrul Universității New South Wales din Australia.

Experții avertizează că schimbările climatice la nivel planetar se apropie de un punct “de la care nu ne vom mai putea întoarce”, iar obiectivul de a limita încălzirea globală la +1,5 grade Celsius față de epoca preindustrială devine din ce în ce mai imposibil de atins. În continuare, guvernele nu reușesc să impună măsuri mai concrete sau să stabilească obiective “de etapă” mai ambițioase (așa cum ar fi neutralitatea poluării cu carbon, în care cantitatea de carbon evacuată în atmosferă nu o depășește pe cea absorbită).

Organizația Meteorologică Mondială a transmis în luna mai că probabilitatea ca media anuală a temperaturii să depășească pragul de +1,5 grade Celsius peste nivelul pre-industrial depășește 66%, iar media anuală, la nivel planetar, va trece acest prag până în 2027. 

În același timp, temperaturile medii globale la suprafața mării au atins 21 de grade Celsius la sfârșitul lunii martie și au rămas la niveluri record și în lunile aprilie și mai, raportat la maximele perioadei. În acest context, agenția meteorologică australiană a avertizat că temperaturile oceanelor Pacific și Indian ar putea fi cu până la trei grade Celsius peste nivelul normal, până în luna octombrie 2023. Un nou summit climatic COP28 va avea loc în luna noiembrie, în Dubai. 

Sursa: Reuters

Foto: Hannu Viitanen | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday