Un oficial al serviciilor secrete occidentale a declarat pentru WSJ că episodul în care trupele Wagner au mărșăluit spre Moscova “foarte puțin deranjați” de Armata Rusă a demonstrat limitele autorității lui Putin, “reducând amenințarea unui conflict nuclear, deoarece este puțin probabil ca subordonații săi să pună în aplicare un ordin de acest fel”.

O analiză Business Insider arată că, deși evenimentele de acum o săptămână au ținut lumea cu sufletul la gură inclusiv de teama unei escaladări nucleare într-o Rusie ajunsă pe mâna unor infractori condamnați și transformați în soldați, consecința a ceea ce pare să fi fost o lovitură de stat eșuată este că președintele rus Vladimir Putin a fost grav slăbit. “Chiar dacă el nu a fost răsturnat, marșul Wagner către capitală sugerează că personajul forte de la Kremlin s-ar putea să nu se bucure totuși de o putere absolută”.

Hans Kristensen, directorul Proiectului de informații nucleare la Federația Oamenilor de Știință Americani, a comentat că este posibil ca nici măcar elitele Rusiei să nu înțeleagă pe deplin ce s-a întâmplat cu Rebeliunea Wagner și de ce. “Acestea fiind spuse, dacă lipsa unei rezistențe armate împotriva insurgenților, care au avansat 800 de kilometri, a fost cauzată de faptul că forțele armate ale Rusiei au refuzat să se supună ordinelor de a-i opri, atunci asta ar putea însemna ipotetic că armata ar putea refuza și ordinele de a îndeplini alte sarcini militare, inclusiv o operațiune nucleară, cel puțin în privința unui astfel de atac asupra Ucrainei”.

De când “operațiunea sa militară specială” a devenit un război de uzură, lung și obositor, guvernul rus reamintește periodic lumii că “Rusia este o putere nucleară, hotărâtă să folosească toate mijloacele necesare pentru a-și asigura existența”. În 2022, o astfel de postură agresivă a fost privită de analiști ca pe o slăbiciune, ca pe o mărturie a incapacitpții militare de a-și atinge obiectivele. Rusia nu pierdea neapărat războiul început, dar nici nu câștiga. “Amenințarea de a face viața de netrăit în Ucraina și, eventual, în lume, a fost o carte disperată jucată de un guvern care, indiferent de greșelile sale, a continuat să fie condus de un actor rațional al cărui interes principal este reconstruirea unui imperiu, nu declanșarea Armaghedonului.

Insider arată că, deocamdată, este o întrebare deschisă dacă vreun comandant sau ofițer de informații rus ar fi dispus să execute un ordin de atac nuclear sau de sabotaj la o centrală nucleară, în condițiile în care acesta ar veni de la un om (Putin) aflat la vârful unui regim instabil. Și este posibil ca Putin însuși să fie conștient de acest lucru. Pavel Podvig, un expert de la Institutul Națiunilor Unite pentru Cercetare în Dezarmare spune că “pentru a da un ordin ca acesta președintele rus trebuie să fie într-o poziție foarte puternică”. Timp de mai bine de 20 de ani, Putin a proiectat această imagine de forță, în țară și în străinătate, dar acum “el conduce un război eșuat care a dat naștere la o insurecție eșuată, determinând rușii și străinii deopotrivă să se întrebe dacă el deține cu adevărat controlul”.

Analiza integrală pe Insider

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday