Undele gravitaționale sunt ondulații în spațiu produse atunci când două obiecte orbitează unul în jurul celuilalt, dar, în cazul Universului, acestea sunt create de atracția reciprocă a unor perechi de găuri negre supermasive, de sute de milioane de ori mai grele decât Soarele. Pentru că au o frecvență foarte mică și o lungime foarte mare, undele sunt greu de detectat și a fost nevoie de 25 de ani pentru ca echipe de astronomi de la European Pulsar Timing Array, împreună cu colegii din India și Japonia, să le observe.

Acum a fost emisă teoria că acestea provin din fuziunea unor găuri negre aflate în centrul galaxiilor, iar experții de la Universitatea din Manchester, implicați în descoperire, spun că cercetarea undelor gravitaționale ar putea oferi răspunsuri referitoare la modul în care apar galaxiile și chiar la întrebarea cum a fost creat Universul. 

Echipele internaționale de cercetători spun că însăși structura cosmosului este în mod constant “zdruncinată” de undele gravitaționale de frecvență extrem de joasă, iar spațiul nu este gol, ci, luând în considerare undele gravitaționale, el ar putea fi imaginat mai degrabă “ca o mare agitată”. 

Descoperirile oamenilor de știință se leagă, într-o anumită măsură, de teoria generală a relativității a lui Albert Einstein, potrivit căruia spațiul nu este gol, iar timpul nu înaintează lin, așa cum a fost el teoretizat de Newton, câteva secole mai devreme. Interacțiunile gravitaționale ale obiectelor cerești masive, inclusiv cele ale găurilor negre, ondulează în mod regulat structura spațiului și a timpului. Totuși, spun astrofizicienii, acest fundal de unde gravitaționale nu pune niciun fel de presiune pe existența umană sau pe viața de zi cu zi, dar oferă însă o potențială perspectivă asupra realității fizice a lumii.

Pentru cercetări au fost folosite șase radiotelescoape, situate în Olanda, Germania, India și Marea Britanie, care au urmărit o serie de “pulsari”, stele neutronice (foarte mici, dar foarte dense – foto) care emit unde radio. În continuare, cercetătorii spun că vor exploata alte 100 de astfel de stele mici, de patru ori mai multe decât până acum, implicând însă un număr dublu de telescoape.

Surse: Sky News, The Washington Post

Foto: Archangel80889; Ruslan Batiuk | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday