Săptămâna trecută, premierul Ciolacu a discutat cu reprezentanţii Asociaţiei marilor reţele comerciale pentru a găsi o soluția pentru a stopa creșterea prețurilor. Astăzi, Ministerul Agriculturii a publicat proiectul de Ordonanță de Urgență. Potrivit prevederilor actului normativ, pentru o perioadă de trei luni, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare vor fi limitate astfel:
- maximum 20% la procesator, aplicată față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte
- maximum 5% practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul de distribuitori pe lanț și aplicată față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile operaționale
- maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul și cash&carry, aplicată față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele
Lista alimentelor care vor beneficia de prevederile acestui act normativ cuprinde:
– pâine albă simplă 300 – 500 grame, fără specialități;
– lapte de vacă proaspăt 1.5% grăsime,1l;
– brânză telemea de vacă vrac;
– iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr.;
– făină albă de grâu ”000” 1 kg;
– mălai 1 kg;
– ouă găină calibru M 10 buc.;
– ulei de floarea soarelui 1 l;
– carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui;
– carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os și fără os, spată porc;
– legume proaspete vrac: roșii (tomate), castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia;
– fructe proaspete vrac: mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă;
– cartofi proaspeți albi vrac;
– zahăr alb tos 1 kg.
Propunerile actului normativ sunt rezultatul dialogului demarat de Guvernul României cu reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și cei ai federațiilor reprezentative din domeniul procesării produselor alimentare.