Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, și aliații săi au reușit să blocheze marți votul unei comisii din Parlamentul European asupra Pactului Ecologic European (Green Deal – care prevede transformarea UE într-o zonă neutră din punct de vedere al emisiilor poluante până în 2050).

Legea a fost respinsă în Comisia de Mediu a Parlamentului European cu 44 de voturi “pentru” și 44 de voturi “împotrivă”. Politico scrie că este o victorie importantă pentru parlamentarii PPE (partidul președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen), în condițiile în care unul dintre obiectivele formațiunii politice urmărește să “îngroape” legislația. Partidul Popular European a avertizat că Bruxelles-ul riscă să suprasolicite industria agriculturii cu zecile de propuneri care alcătuiesc “Green Deal”. Membrii partidului au luptat, în special, împotriva legislației care vizează ecologizarea agriculturii, precum noile norme ale pesticidelor și modul de utilizare al terenurilor agricole. 

“Suntem la limita de a face prea mult. Green Deal este un lucru bun, dar suntem pe care să suprasolicităm industriile”, a declarat deputat german al PPE, Peter Liese, după votul din Comisia pentru Mediu. Deși votul de marți reprezintă o victorie pentru PPE, proiectul de lege propus de Comisia Europeană va fi votat din nou luna viitoare în plenul Parlamentului European. 

Politico evidențiază că Ursula von der Leyen este acum în centrul conflictului dintre Partidul Popular European din care face parte și Pactul Ecologic European, pe care este nevoită să-l susțină în calitate de președinte al Comisiei Europene, instituția care a lansat propunerile. Până acum, doamna von der Leyen a păstrat tăcerea și s-a ferit să comenteze subiectul, dar presiunile asupra acesteia cresc rapid, arată Politico. 

Nicio altă propunere din Green Deal nu s-a confruntat cu o reacție la fel de dură a parlamentarilor europeni precum “Nature Restoration Law”, o lege prin care UE își propune să restaureze cel puțin 20% din zonele terestre și acvatice degradate până la sfârșitul deceniului și să refacă toate ecosistemele afectate, până în 2050. În prezent, peste 80% din habitatele din UE sunt deteriorate, iar obiectivele climatice ale blocului comunitar se bazează parțial pe capacitatea ecosistemelor sănătoase de a absorbi dioxidul de carbon. Alte legi însă, în special cele ce vizează sectorul agriculturii, sunt însă la fel de contestate. 

Votul în plenul Parlamentului European pentru întregul pachet Green Deal este programat pentru 11 iulie, dar data poate fi modificată. Grupurile politice vor încerca să ajungă la un acord, însă PPE va avea o altă șansă de a respinge întregul pachet de legi. Politico mai arată că urmează o perioadă dificilă pentru Ursula von der Leyen, având în vedere că subiectul pe care partidul acesteia îl contestă este chiar politica pe care ea și-a bazat campania electorală.

Analiza integrală pe Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday