O nouă lege care impune folosirea exclusivă a normei internaționale de numărare a vârstei, înlocuind metoda tradițională a țării, a intrat în vigoare miercuri. Până acum, sud-coreeni considerau că oamenii împlinesc un an încă de la naștere și apoi încă un an la fiecare întâi ianuarie. Acest lucru înseamnă că un copil născut la 31 decembrie va împlini doi ani a doua zi. Acest mod de calcul era folosit mai ales în mediile informale, însă mulți coreeni îl considerau standardul în privința numărării vârstei.Ne așteptăm ca disputele juridice, plângerile și confuzia socială, care au fost cauzate de modul de calcul al vârstei, să fie mult diminuate, a transmis guvernul. 

Potrivit unui sondaj guvernamental, realizat în septembrie 2022, 86% dintre sud-coreeni au declarat că vor folosi de acum metoda de calcul internaţională a vârstei în viața de zi cu zi.

Președintele țării a făcut și el presiuni puternice pentru această schimbare atunci când a candidat anul trecut. Metodele tradiționale de numărare a vârstei au creat “costuri sociale și economice inutile”, a spus el, subliniind efortul birocratic pentru gestionarea acestor diferențe de vârste, inclusiv la stabilirea eligibilității pentru programele de asistență guvernamentală.

Pe lângă “vârsta coreeană” și vârsta după calculul internațional, în Coreea de Sud mai exista și “vârsta de numărare”, care consideră că o persoană are zero la naștere și se adaugă un an la 1 ianuarie. BBC explică faptul că acest lucru înseamnă că, la 28 iunie 2023, o persoană născută la 29 iunie 2003 are 19 ani conform sistemului internațional, 20 de ani conform sistemului “vârstei de numărare” și 21 de ani conform sistemului “vârstei coreene”.

Încă din anul 1960, țara a folosit norma internațională de a calcula vârsta de la zero la naștere și de a adăuga apoi un an la fiecare aniversare pentru documentele medicale și juridice. Totuşi, o mare parte din populaţie (în special persoanele vârstnice) a continuat să folosească metoda sud-coreeană tradițională pentru a-și calcula vârsta. Sisteme similare de calcul al vârstei existau și în statele vecine, dar Japonia a adoptat standardul internațional în 1950, iar Coreea de Nord în anii 1980.

Surse: BBC, Reuters

Sursa Foto: Jackmalipan / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday