Cotațiile de referință ale gazelor naturale europene (TTF Amsterdam) s-au tranzacționat în prima parte a zilei de luni în creștere cu aproximativ 10% – 14% față de vineri, depășind 36 de euro pe megawatt/oră. Chiar dacă revolta lui Evgheni Prigojin, liderul Wagner, a luat sfârșit rapid, criza iscată reprezintă în continuare cea mai mare amenințare de până acum la adresa lui Vladimir Putin, mai consideră analiștii Bloomberg.

În acest context, investitorii urmăresc orice semn de instabilitate în Rusia care ar putea afecta producția și exporturile de gaze ale țării. Gazul european raportează deja cea mai mare volatilitate de la debutul invaziei Rusiei în Ucraina, la începutul anului trecut. 

Importurile de gaze rusești în UE au scăzut semnificativ în ultimul an, de la invazia Rusiei în Ucraina, dar au reprezentat în continuare 25% din totalul pe anul trecut. Prețul gazelor naturale în Europa, informează Trading Economics, s-a majorat cu aproximativ 30% în iunie, pe fondul temerilor legate de întreruperi ale aprovizionării și al valurilor de căldură care au început pe continent.

Creșterea prețurilor gazelor naturale în Europa a fost alimentată și de întreruperile continue ale aprovizionării din Norvegia și de planul guvernului olandez de a închide cel mai mare câmp de gaze naturale din Europa.

Surse: Bloomberg, Trading Economics

Sursa Foto: Wkcode | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday