The Guardian compilează, într-o analiză, perspectiva marilor publicaţii din întreaga lume, referitoare la ce ar putea însemna acțiunile lui Prigojin pentru Vladimir Putin după evenimentele petrecute ieri în Rusia. Majoritatea pun în temă umilinţa preşedintelui rus, lipsa de autoritate şi strategia “divide et impera”, folosită de Putin pentru a-şi putea stăpâni elitele.

The Sunday Times a publicat “Putin umilit de o revoltă”, alături de o fotografie care îi înfățișează pe mercenarii Wagner îndreptându-și puștile asupra cartierului general al armatei ruse din Rostov pe Don, orașul din sudul Rusiei considerat cheia invaziei în Ucraina. 

Publicația germană Bild a scris “Revoltă împotriva lui Putin”, alături de subtitlul “Tentativa de Putsch (lovitură de stat) din Rusia și ce înseamnă asta pentru noi” şi imagini cu luptătorii Wagner. Asemănător, Die Welt și Der Spiegel vorbesc amândouă despre o “luptă pentru putere” în Rusia.

The New York Times a publicat o analiză despre ceea ce spune revolta de scurtă durată despre puterea deţinută de Putin. Corespondentul Peter Baker a remarcat pericolele și oportunitățile pe care această instabilitate le reprezintă pentru SUA. Evidenţiază, printre altele, pericolul unui președinte cu acces la rachete nucleare, care se simte ameninţat. În contrast, prezintă oportunitatea slăbirii efortului de război al Rusiei, în beneficiul Ucrainei.

Washington Post a catalogat ultimele 24 de ore ca fiind cea mai gravă amenințare la adresa președinției lui Putin,care până acum a prosperat datorită capacității sale de a diviza și de a conduce, punând grupuri rivale unele împotriva celorlalte și servind ca arbitru suprem”. Adaugă: “După mai mult de două decenii de conducere autocratică, orgoliul lui Putin i-a întunecat în mod repetat judecata – atât în invadarea Ucrainei, cât și în aprecierea greșită a faptului că Prigojin ar putea reprezenta o amenințare”.

Pe prima pagină a jurnalului The Observer apare intitulat Șeful rebelilor oprește avansul tancurilor în Moscova <<pentru a opri vărsarea de sânge>>”, alături de o imagine cu un tanc al grupării Wagner, aflat în Rostov-pe-Don. Analiza lui Luke Harding, în care spune că revolta condusă de Evgheni Prigozhin îl lasă pe Putin “cel mai slab din ultimele decenii” apare, de asemenea, pe prima pagină.

The Wall Street Journal a relatat că războiul din Ucraina “s-a întors împotriva lui Putin”. Publicaţia a remarcat şi poziția Occidentului, care ar putea fi descrisă drept “neimplicată și evitantă” la orice sugestie de a lua partea cuiva. S-a raportat la o informare a Departamentului de Stat al SUA, trimisă delegaţiilor sale din străinătate: “Statele Unite nu au nicio intenție de a se implica în această chestiune”.

În final, The Independent a analizat impactul rebeliunii la Moscova, sub titlul “Revoltă, haos și panică pe străzile Moscovei”. Relatează cum autorităţile ruse au dispus măsuri “antiteroriste”, au instituit baraje rutiere și au avertizat locuitorii să rămână în casă, pe parcurs ce convoiul Wagner se apropia de Moscova. 

The Guardian conchide că incidentele din ultimele 24 de ore din Rusia au devenit rapid un subiect dezbătut la nivel global şi au ridicat semne de întrebare cu privire la modul în care Putin îşi gestionează controlul.

Analiză integrală la The Guardian 

Foto: The Sunday Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday