Legea climei, a fost supusă pentru a doua oară la vot, într-o formă modificată, după ce în 2021 fusese respinsă. Ea prevede ca Elveția să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050, în condițiile în care țara importă 75% din energia necesară și a fost puternic afectată de criza declanșată de război.

Partidul Popular Elvețian (conservator, de dreapta) a refuzat să susțină legislația și a convocat un referendum pentru respingerea acesteia, desfășurând o amplă campanie în care a arătat că ea va duce la explozia prețurilor la energie, în timp ce Elveția este prea mică “pentru a avea un impact” asupra climei globale. Totuși procesul vizibil de topire al ghețarilor elvețieni pare a fi avut un impact mai mare, iar 59% din elvețieni au aprobat legislația, deja votată de parlament.

Deutsche Welle arată că guvernul elvețian va promova renunțarea la utilizarea combustibililor fosili pentru încălzire și a pregătit stimulente financiare în acest sens. Va permite companiilor de profil să construiască parcuri mari de panouri fotovoltaice în Alpi, precum și mai multe ferme de eoliene.

Meteorologii au avertizat că schimbările climatice vor exacerba dezastrele naturale din Alpi și vor afecta veniturile din turism.

Tot azi, elvețienii au votat, în cadrul unui al doilea referendum, pentru o taxă minimă pe profit de 15% impusă companiilor. Chiar dacă este mai mare decât nivelul acutual de 11%, aceasta tot rămâne una dintre cele mai mici din lume.

Surse alternative: Reuters, DW

Foto: Anatoliygleb | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday