Procesul a început în 2020, atunci când 16 tineri din statul Montana au decis să dea în judecată autoritățile pentru că le încalcă dreptul de a trăi într-un mediu sănătos, prin adoptarea unei politici favorabile industriei care folosește combustibilii fosili. 

Concret, aceștia cer schimbarea Legii privind Politica de Mediu din Montana, despre care spun că împiedică statul să evalueze în mod corect impactul pe care procesele de producție îl au asupra mediului și implicit a schimbărilor climatice.

Grace Gibson-Snyder una dintre cei 16 tineri care au dat statul Montana în judecată subliniază că schimbările climatice au devenit din ce în ce mai grave, iar autoritățile nu fac nimic pentru a opri factorii de poluare. Toate acestea în ciuda efectelor evidente precum topirea ghețarilor, a creșterii numărului incendiilor de pădure și al scăderii nivelului râurilor.  

Tineri din alte patru state americane au intentat astfel de procese. Totuși, cazul din Montana se află în stadiul cel mai avansat, iar un rezultat favorabil ar putea avea un ecou puternic la nivelul întregii țări.

The Guardian explică faptul că legile stabilite la nivelul statului nu au putere la nivel național, însă aplicarea unei măsuri în Montana ar putea inspira alte state să adopte o legislație care să apere dreptul cetățenilor de a trăi într-un mediu sănătos. De asemenea, i-ar putea determina pe alți tineri să dea în judecată autoritățile din statele unde trăiesc pentru a li se respecta acest drept constituțional.

Avocații apărării au declarat că acuzațiile înaintate de cei 16 tineri “sunt absurde”, argumentând că emisiile produse la nivelul statului sunt “minuscule”. În paralel, tinerii și experții pe care aceștia i-au invitat la proces, au vorbit despre impactul pe care emisiile de gaze cu efect de seră îl au.

The Guardian scrie că tactica folosită de avocații statului Montana, de a dezinforma și minimaliza responsabilitatea pe care acesta o are a fost folosită și în alte procese de acest gen pe care cetățenii le-au pornit împotriva autorităților. 

Strategia este cunoscută sub numele de “whataboutism” și este caracterizată prin faptul că declarațiile inculpaților conțin un sâmbure de adevăr. Astfel, cei acuzați recunosc că problemele legate de criza climatică sunt reale, însă susțin că lupta împotriva lor trebuie să fie una generală și să nu să vină dintr-o singură direcție, la fel cum statul Montana a spus că emisiile sale nu au o influență prea mare.

În ciuda declarațiilor reprezentanților statului Montana, Peter Erickson, cercetător la Institutul de Mediu din Stockholm și martor în acest caz, invitat de reclamanți, a explicat că, în 2019, acesta a produs o cantitatea la fel de mare de emisii cu efect de seră ca Irlanda, care însă are o populație de șase ori mai mare decât a sa. Astfel, deși contribuția Montanei nu ar crea rezultate definitive, ar fi totuși semnificativă.

Analiză integrală pe: The Guardian

Sursa foto: Tomas1111 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday