Brazilia. Oamenii de știință au dezvoltat soiuri de arbori de cafea fără cofeină. Producția naturală ar putea duce la ieftinirea cafelei decofeinizate, dar eficiența plantelor încă este testată.

Studiul a început în urmă cu două decenii și are în vedere crearea unor soiuri de cafea decofeinizate în mod natural iar nu prin procese chimice sau industriale ca până acum. Succesul său ar putea avea un mare impact financiar, întrucât cafeaua decofeinizată natural va avea un preț mai mic, pentru că nu va mai trece prin procesele de extragere a cofeinei.

Cercetătorii au spus că au început deja să facă teste pe teren ale unor soiuri de cafea pe care le-au dezvoltat în urma încrucișării plantelor de cafea ce au în mod tradițional un conținut redus de cofeină.  

Aceștia explică însă că arborii de cafea au nevoie de doi sau trei ani pentru a produce primele fructe, ceea ce înseamnă că va mai dura până când primele boabe de cafea decofeinizată natural vor fi testate. Cei implicați în studiu spun însă că rezultatele de până acum au fost promițătoare.

Studiul este făcut de Instituto Agronomico de Campinas (IAC), un centru important de cercetare a cafelei, care a dezvoltat multe dintre plantele de cafea cu randament ridicat care au transformat Brazilia în unul dintre cei mai importanți producători de cafea din lume, furnizând mai mult de o treime din cantitatea mondială consumată.

Sursa: The Guardian

Sursa foto: Svetik48|Dreamstime.com

Folosim cookies