Update: Forțele Aeriene Ucrainene au respins “un atac aerian masiv și combinat” lansat de militarii ruși asupra regiunii Kiev. Susțin că au doborât șase rachete balistice aeriene Kindjal, șase rachete de croazieră Kalibr și două drone. Parchetul General ucrainean a adăugat că două persoane au fost rănite într-un sat din apropierea capitalei.

CNN explică faptul că rachetele balistice Kindjal au o rază de acțiune de aproape 2.000 de kilometri, se deplasează cu de zece ori viteza sunetului și transportă un focos de aproape 500 de kilograme. Președintele Rusiei declara, în trecut, despre Kindjal, că sunt extrem de greu de interceptat, datorită vitezei.

Separat, ministrul german al Apărării a anunțat că statul va livra Ucrainei 64 de rachete sol-aer pentru bateriile de apărare Patriot. Oficialul participă la reuniunea miniștrilor Apărării din statele NATO, ținută la Bruxelles.

Știrea inițială:

Șapte lideri africani, între care și președintele Africii de Sud, au ajuns la Kiev cu trenul. Primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, a anunțat că regiunea este atacată cu rachete, iar sirenele de avertizare au început să sune. Alerta de raid aerian a pornit după ce forțele aeriene ucrainene au anunțat că mai multe rachete rusești Kalibr au fost lansate din Marea Neagră și se ”îndreaptă spre nord”, spre Kiev.

După ce se vor întâlni cu Volodimir Zelenski, în această după-amiază, membrii delegației africane vor fi sâmbătă la Sankt Petersburg, pentru discuții cu Vladimir Putin. Va fi adus în discuție inclusiv acordul de exportare a cerealelor prin Marea Neagră.

Misiunea celor șapte lideri africani este facilitată de fundația Brazzaville, al cărui obiectiv este de a dezvolta inițiative de prevenire a conflictelor, în mod special în Africa. Organizația este condusă de francezul Jean-Yves Ollivier, care a contribuit la eliberarea unor ostatici din Republica Centrafricană și la medierea unui acord de împărțire a puterii în Congo. În privința Ucrainei, fundația insistă pe calea dialogului, iar reprezentanții săi au discutat în ultimele luni atât cu Moscova, cât și cu Kievul.

Războiul a restricționat puternic exporturile de cereale ucrainene și îngrășăminte rusești, intensificând problema alimentară din Africa, explică BBC, care depinde de importuri din ambele state. Misiunea este o tentativă rară de intervenție diplomatică a Africii. 

Sursa: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday