Oamenii de știință au reușit crearea unor embrioni umani folosind celule stem, în cadrul unei proceduri în care nu au fost necesare ovule și spermatozoizi. Embrionii sintetici se aseamănă cu cei din primele stadii de dezvoltare umană și ar putea deschide drumul pentru noi cercetări în domeniul tulburărilor genetice și a cauzelor biologice ale avorturilor spontane. Rezultatele nu au fost încă publicate în vreo revistă științifică.

Descoperirea ridică, însă, probleme etice și juridice serioase, deoarece entitățile “cultivate” în laborator nu intră sub incidența legislației din Marea Britanie sau din majoritatea țărilor lumii. Structurile obținute nu au inimă sau un început de creier, dar includ celule care, în mod normal, ar urma să formeze placenta, sacul vitelin (sacul Yolk) și embrionul în sine.

Deși nu există nicio perspectivă pe termen scurt de utilizare clinică a embrionilor sintetici, ar fi ilegală implantarea lor în uterul unei paciente și deocamdată nu este clar dacă aceste structuri au potențialul de a continua să se maturizeze dincolo de primele stadii. Motivația din spatele demersului este înțelegerea perioadei de “cutie neagră” a dezvoltării, care apare deoarece aceștia nu pot cultiva embrioni în laborator peste limita legală de 14 zile. Etapele următoare sunt urmărite la embrionii donați de persoane și cu ajutorul ecografiilor.

Robin Lovell-Badge, șeful departamentului de biologie a celulelor stem și genetica dezvoltării de la Institutul Francis Crick din Londra, a declarat: Ideea este că, dacă modelăm cu adevărat dezvoltarea embrionară umană normală folosind celule stem, putem obține foarte multe informații despre stadiile incipiente ale dezvoltării, analizăm ceea ce poate merge prost, fără a fi nevoie să folosim embrioni timpurii pentru cercetare”.

Structurile-model, fiecare crescută dintr-o singură celulă stem embrionară, au ajuns la începutul unei etape de dezvoltare cunoscută sub numele de gastrulare, când se dezvoltă linii celulare distincte și axe de bază ale corpului. În acest stadiu, embrionul nu are încă o inimă care bate, intestine sau începuturi de creier, dar modelul a arătat prezența celulelor primordiale, care sunt celulele precursoare ale ovulului și spermei.

The Guardian notează că nu s-a răspuns încă la întrebarea dacă embrionii sintetici au potențialul de a se dezvolta în ființe vii. În trecut, în cadrul unor teste pe șoareci, embrioni sintetici aproape identici cu cei naturali au fost implantați în pântecele femelelor, dar nu s-au mai dezvoltat în animale vii. În aprilie, savanții chinezi au repetat testul pe maimuțe adulte, însă embrionii au rezistat doar câteva zile. Cercetătorii nu știu încă dacă bariera în calea dezvoltării este una tehnică sau ține de o cauză biologică mai profundă.

Sursă: The Guardian
Foto: Viacheslav Iacobchuk | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday