Agenția Europeană de Mediu (AEM) a publicat o analiză în care explică modul prin care Europa se poate adapta la schimbările climatice. Ea arată faptul că aproape jumătate din școlile și spitalele din orașele europene sunt situate în așa numitele “Insule de căldură urbane”. Acest fenomen apare în zonele în care se află grupări dense de clădiri și de infrastructură, așa cum ar fi blocurile sau drumurile, care absorb și rețin mai multă căldură comparativ cu spațiile verzi.

Schimbările climatice, provocate de arderea în continuare a combustibililor fosili, duc la  valuri de căldură mai intense și mai frecvente. Acest lucru, combinat cu insulele de căldură urbană, prezintă riscuri pentru sănătate și pot duce inclusiv la creșterea numărului de decese cauzate de stresul termic pentru populațiile vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă, bolnavii sau copiii.

Blaz Kurnik, șeful departamentului de adaptare la schimbările climatice al AEM, a declarat că: “Acesta este un fenomen care va avea consecințe grave asupra sănătății umane. Vulnerabilitatea în Europa crește, de asemenea, din cauza îmbătrânirii populației, din cauza orașelor mai condensate. Acesta este un lucru care, împreună cu valurile de căldură, va deveni un risc destul de mare pentru societate în viitor”.

De exemplu în timpul unui val de căldură din 2003, rata mortalității din orașele din Marea Britanie a fost de două ori mai mare decât în zonele rurale locale. AEM a îndemnat guvernele să introducă contramăsuri, așa cum ar fi construirea mai multor spații verzi și mai multe surse de apă. Unele dintre aceste măsuri se aplică deja. De exemplu, Parisul a dat startul unui program de transformare a mai multor spații din cadrul școlilor în zone verzi, cu fântâni și plante rezistente la secetă.

Kurnik a declarat că alte măsuri ar putea include devansarea vacanțelor școlare pentru a evita predarea în condiții de căldură intensă, dar că, în general, deși toate țările UE dispun în prezent de o anumită formă de strategie de adaptare la schimbările climatice, cele mai multe dintre ele nu au luat încă măsuri concrete.

Sursă: Reuters

Foto: Daniel Caluian | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday