Bărbatul în vârstă de 65 de ani, al cărui nume nu a fost făcut public în conformitate cu legea sud-coreeană, este fost director al Samsung Electronics și a ocupat și funcția de vicepreședinte al companiei rivale de cipuri SK Hynix. Potrivit procurorilor, bărbatul a obținut în mod ilegal acces la informații sensibile ale Samsung, necesare pentru a construi instalații avansate de fabricare a cipurilor. Ulterior, a intenționat să folosească aceste date pentru a construi o fabrică-copie la doar 1,5 km de una dintre unitățile de producție ale Samsung din orașul chinez Xi’an.

Printre aceste informații se numără date legate de planurile și dimensiunile clădirii și alte date legate de procesul tehnologic. Concret, fostul director a angajat aproximativ 200 de foști angajați ai Samsung și SK Hynix pentru o companie pe care a înființat-o în Chengdu, în provincia chineză Sichuan. Aceștia ar fi fost însărcinați să își însușească secrete comerciale de la foștii lor angajatori, în valoare de aproximativ 230 de milioane de dolari. Însă planul său nu a putut fi dus la capăt, deoarece nu a reușit să obțină o investiție de 6,2 miliarde de dolari, care ar fi fost promisă de o companie taiwaneză nenumită.

Punerea sa sub acuzare și arestarea au loc în contextul în care Coreea de Sud încearcă să își consolideze apărarea împotriva unui efort al companiilor chineze de a achiziționa tehnologii coreene de ultimă generație. Pe măsură ce concurența tehnologică dintre SUA și China se intensifică, companiile chineze și-au intensificat eforturile de a achiziționa expertiza coreeană în tehnologii critice, de la semiconductori la baterii pentru mașini electrice, dar și în  industrii precum cea a construcțiilor de nave.

Atât Samsung Electronics, cât și SK Hynix, doi dintre cei mai importanți producători de cipuri din lume, au fabrici în China. Tehnologiile lor sunt considerate de experții din industrie ca fiind mai avansate decât cele ale principalilor concurenți chinezi. Procurorii din districtul Suwon au declarat că, în cazul acestui incident, nu este vorba de o simplă scurgere de informații despre tehnologia semiconductorilor, ci de o încercare de a copia o întreagă fabrică de cipuri. Amploarea infracțiunii și pagubele sunt incomparabile cu cazurile anterioare de scurgeri de tehnologie individuale. Dacă uzina națională ar fi fost copiată și o calitate similară a produselor ar fi fost produsă în masă în China, aceasta ar fi cauzat pierderi irecuperabile industriei coreene de semiconductori“.

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday