Acordul încheiat între statele membre prevede că firmele care apelează la așa-numiții “lucrători independenți” (self-employed) trebuie să le plătească acestora beneficii similare propriilor angajați.“Gig Economy a adus multe beneficii în viața noastră, dar acest lucru nu trebuie să se facă în detrimentul drepturilor lucrătorilor”, a declarat Paulina Brandberg, ministrul suedez pentru egalitatea de gen și viața profesională, care a condus discuțiile de la Luxemburg dintre țările UE.

Cei mai mulți dintre lucrătorii de la companii precum Uber, Deliveroo și altele sunt înregistrați ca lucrători independenți, ceea ce permite firmelor respective reducerea costurilor cu forța de muncă. Conform propunerilor convenite de Consiliul European, companiile care controlează în mod real orele de lucru ale acestora vor trebui să îi clasifice ca angajați și să suporte eventualele costurile suplimentare.

Statele membre se vor angaja acum în discuții cu Parlamentul European pentru a ajunge la un text final ce urmează a fi transpus în legislația Uniunii până în vara anului 2024. Inițial, Parlamentul European a adoptat o poziție chiar mai radicală decât a Consiliului, care i-ar clasifica pe “gig workers” în mod real drept angajați, dacă condițiile de lucru îndeplinesc chiar mai puține condiții decât cele menționate de Consiliu. 

Deși niciun stat membru nu a votat împotriva planului adoptat, Germania, Spania, Grecia, Estonia și Letonia s-au abținut, potrivit FT. 

Mai mulți directori ai unor companii precum Uber și Bolt au avertizat într-o scrisoare adresată Financial Times că aceste condiții de angajare vor înlătura de facto independența curierilor și că mulți dintre ei ar putea rămâne șomeri. Anabel Diaz Calderon, vicepreședinte la Uber, a spus că “în loc să ofere securitate juridică și protecții obligatorii pentru lucrătorii cu adevărat independenți, atât poziția consiliului, cât și cea a parlamentului, ar forța probabil sute de mii de oameni să rămână fără loc de muncă și ar împinge o mică minoritate în contracte de muncă pe care nu le doresc”.

Acordul mai include și primele reguli UE privind utilizarea inteligenței artificiale la locul de muncă, companiile fiind obligate să garanteze supravegherea umană a sistemelor automate de monitorizare și de luare a deciziilor.

Sursă: Financial Times

Sursă Foto: LCVA | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday