Un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Reading din Marea Britanie și publicat în revista Geographical Research Letters arată că între 1979 și 2020 a fost înregistrată o creștere de 55% a ratei turbulențelor severe pe o rută care trece deasupra Atlanticului de Nord. 

Potrivit cercetătorilor, rutele de zbor cele mai afectate de schimbările climatice au fost cele din SUA și Atlanticul de Nord. Aceștia au spus însă că o creștere a ratei turbulențelor a fost identificată și pe rutele din Europa, Orientul Mijlociu și Atlanticul de Sud. 

Paul Williams, cercetător în domeniul atmosferei și profesor în cadrul Universității Reading explică faptul că, turbulențele mai intense sunt cauzate de accentuarea diferențelor de viteză ale vântului, care se formează în cadrul curentului-jet. Acesta este un curent de aer de mare altitudine, foarte rapid și periculos pentru aviație, care suflă de la vest la est. 

Curentul-jet se formează pe fondul diferenței de temperatură dintre Ecuator și poli, iar din cauză că în ultimele patru decenii temperatura aerului a crescut considerabil, acesta a devenit mai puternic.  

Experții explică faptul că situația este îngrijorătoare din cauză că radarul avioanelor poate detecta turbulențele care apar în timpul furtunilor, însă pe cele care au loc atunci când vremea este bună nu, fiind aproape invizibile. Astfel, pasagerii pot fi răniți, întrucât centura de siguranță nu este purtată pe durata întregului zbor. Experții recomandă în acest context ca centurile să nu mai fie decuplate. 

De altfel, creșterea frecvenței acestui tip de curent are și consecințe financiare. Industria aviației pierde anual între 150 de milioane de dolari și 500 de milioane de dolari numai în SUA, din cauza efectelor turbulențelor, inclusiv a uzurii aeronavelor. Mai mult, provoacă și efecte negative suplimentare asupra mediului, deoarece piloții utilizează mai mult combustibil încercând să îl evite.

Totuși, deși nu poate fi văzut de radarele avioanelor pentru a determina din timp apariția turbulențelor, structura și forma curentul-jet poate fi observată, ceea ce permite ca acesta să fie analizat.

Studiu integral la BBC

Sursa foto: Dmitrii Melnikov | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday